Hviderusland håber og tror på Trump
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Hviderusland: Trump 2.0 kan måske være en “velsignelse” (“blessing”) for Hviderusland’s leder Alexander Lukasjenko. Det mener flere iagttagere i både USA og Europa. Straks efter valget lykønskede Lukasjenko Trump hjerteligt med sejren. Ja, han agter, siges det, at indstille Donald Trump til Nobel’s Fredspris, hvis løftet om at at stoppe krige “overseas”, fx i Ukraine og Mellemøsten, bliver til virkelighed. Lukasjenko ønsker oprigtigt at få konflikten i Ukraine frosset fast, og at forholdet mellem USA og Rusland bliver forbedret og ser gerne etableret en antiliberal merkantilisme globalt.
Tættere relationer mellem USA og Hviderusland skal vi ikke forvente, for Trump interesserer sig ikke meget for mindre og fattige lande. Han foretrækker at fremme USAs interesser ved at spille stærke lande ud mod hinanden. Hviderusland er siden den russiske invasion af Ukraine blevet endnu mere afhængig af Rusland, men før den 24. februar 2022 “flirtede” Lukasjenko både med Vesten og Rusland, for at styrke sit land i forhold til Rusland og opnå billige lån og og billig gas. Lukasjenko ønsker ikke at spille “anden-violin” når der skal forhandles med Moskva. Med Trump tilbage i Det Hvide Hus kan den tilstand der rådede før 24. februar 2022 måske genetableres.
Lukasjenko har ikke officielt bakket op om Rusland’s “specialoperation” i Ukraine. Før krigen havde han ikke et dårligt forhold til Zelensky. Lukasjenko’s udspil for fred i Ukraine har været og er ret tæt på dem, vi har set fra det globale syd og fra Brasilien og Kina. Lukasjenko er meget interesseret i at tage aktivt del i de fredsforhandlinger, de fleste mener vil kan starte inden så længe. Fortsat krig vil koste landet dyrt og kun forstærke Hviderusland’s afhængighed af Rusland. Hviderusland spillede en vigtig rolle før 2022, under det der blev kaldt Minsk-processen. Lukasjenko tror, at Trump ikke afviser at det vil kunne ske igen, den dag fredsforhandlinger begynder. Lukasjenko satser på flervektor politik, at have kontakter til alle sider, naturligvis også til Rusland. Trump’s realpolitik passer ham fint. Han håber, at et “Window of Opportunity”, en gylden mulighed, snart vil vise sig, måske han får ret.