Hvem er den ny borgmester i Gdansk?
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Hun har ikke Pawel Adamowicz visionære mod, hun er mere hård og bestemt og ønsker heller ikke at fremstå som en ”feministisk ikon” for kvinder i politik Hun skal regere en by med tradition for åbenhed og tolerance og forene dette med sin egen konservatisme og religiøsitet. Det vurderer Rafal Kalukin i det polske ugeskrift ”Polityka” om Gdansks kommende borgermester (”præsident”), Aleksandra Dulkiewicz.
Hun bliver formelt valgt den 3. marts og givetvis uden modkandidat. Ingen ønsker kampvalg på posten. Den myrdede Pawel Adamowicz udnævnte Dulkiewicz til posten 1. vicepræsident for byen i 2017 og dermed som sin arvtager. Men hvem er Aleksandra Dulkiewicz?
Hun blev født i Gdansk i 1979. Hendes far Zbigniew Dulkiewicz var under kommunismen aktiv i ungdomsbevægelsen ”Ruch Molodej Polski”, der dengang var i opposition til styret. Da kommunismen faldt, var han med i opbygning af det lokale selvstyre i byen. Han døde pludseligt i 2002.
Efter årtusindeskiftet blev Aleksandra Dulkiewicz assistent for Adamowicz og var med ved forberedelserne til afholdelse af Europa-mesterskerne i fodbold i 2012, der blev afholdt sammen med Ukraine. Nogle af kampene blev spillet i Gdansk. Derefter sluttede hun sig det Europæiske Solidaritet-Centrum (”Europejski Centrum Solidarnosci”). I 2010 blev hun valgt til byrådet. Som Adamowicz repræsenterede hun det tidspunkt Borgerplatformen.
Her var hun forkvinde for gruppen og samtidig forkvinde for byplan-kommissionen og med i det lokale ”in vitro” program (kunstig befrugtning). Om det emne udspandt der sig voldsomme debatter med især Lov og Retfærdighedspartiet. I 2017 udnævnte Adamowicz til 1. vicepræsident, og op til lokalvalget i 2018 stod hun i spidsen for Adamowicz’s kampagne.
Inden valget havde Adamowicz og Dulkiewicz brudt med Borgerplatformen og oprettet deres helt egen liste (”Alt for Gdansk”). Adamowicz genvandt på overbevisendevis borgmesterposten i 2. valgrunde af lokalvalget. I første runde havde han måttet kæmpe på to fronter, på samme tid mod Borgerplatformens borgmesterkandidat Jaroslaw Walesa (Lech Walesa’s søn) og Lov og Retfærdighedspartiets kandidat, Kacper Plazynski.
Nu skal Dulkiewicz så stå i spidsen for Hansa-byen langs Østersøen med omkring 500.000 indbyggere, en svær opgave. Stilen bliver formentlig anderledes, men arven fra Adamowicz, tesen om Gdansk som en åben by med høj livskvalitet, vil blive holdt i hævd, skriver Rafal Kalukin.
Også de historiske minder vil blive dyrket: fagforeningen Solidaritet, strejkerne på skibsværftet og kampen mod kommunisme. Den 4. juni, på 30-årsdagen for Polens første frie valg efter kommunismens undergang vil, som i andre polske byer, blive markeret med optog og andre markeringer.