Hemmeligheden bag Kroatiens succes ved fodbold-VM
Af Michael Skovgaard
Kroatien: Selv om Kroatien tabte til Argentina i semifinalen, er det lille unge land med blot 3,8 mio. indbyggere for anden gang i træk blandt top-4 ved en VM-slutrunde – det skriver polske wpolytice.pl i en analyse.
Kroatien er før bronce-kampen mod Marokko igen blandt de fire bedste nationer i verden efter 2-pladsen for fire år siden i Rusland, hvor landet blev slået af Frankrig i finalen. Og holdets succes i Rusland kom 20 efter den gyldne generation med Suker, Prosinecki, Boban og andre, som opnåede en 3-plads under VM i 1998 i Frankrig.
Der er tale om et land med knap 4 mio. indbyggere og 140.000 registrerede fodboldspillere. Til sammenligning har Tyskland 6 mio. registrerede spillere, og for anden gang i træk røg Tyskland ud i den indledende runde. Desuden er Kroatien et af de lande i Europa med de laveste investeringer i sport. Således har landet kun to stadions med plads til omkring 35.000 tilskuere. Det er Maksimir Stadion i Zagreb, som er Dinamos hjemmebane og Poljud Stadion i Split, hvor Hajduk har hjemme. Sidstnævnte stadion trænger dog til en omfattende renovering.
Men hvad er den reelle årsag til Kroatiens succes? Man kan selvfølgelig hævde, at kroaterne i lighed med andre Balkan-lande har en tradition og måske et særligt talent for fodbold, som også prægede det tidligere Jugoslavien. Men Kroatien har været langt mere succesrigt end andre lande i området, så det kan ikke være forklaringen alene.
Anfører Luka Modric gav et interview til avisen Daily Mail, hvor han gav sit bud på grunden til Kroatiens succes. „Holdet består af spillere, som vil give alt for at bære landsholdstrøjen og vise, hvad den betyder. Alle på holdet vil spille for nationen. Vi har kæmpet hårdt for vores lands selvstændighed, og vi vil fortsat kæmpe til sidste blodsdråbe.“
At spille på det kroatiske landshold er således et spørgsmål om ære og national stolthed. Landsholdets træner Zlatko Dalic understreger, at opofrelse er det vigtigste aspekt for holdet. Både han og spillerne mener, at det nærmest er en „hellig“ pligt at optræde på landsholdet. Han dedikerede i øvrigt sejren mod Brasilien til alle kroater og veteraner fra Balkan-krigen.
Det samme mener Slaven Bilic, som nu er træner for Watford i England, men som var en del af holdet fra 1998. „Nogle kæmpede under krigen. Vi kæmpede på grønsværen for dem, der døde, og for deres børn, som havde et hårdt liv.“
Siden da har de selvsamme børn af den generation udviklet sig til nogle af Europas bedste fodboldspillere. For eksempel var Modrics familie flygtninge under Balkan-krigen, og hans bedstefar blev dræbt af serbere. Den nu 37-årige Modric vandt således Ballon d‘Or i 2018. Ud over sølv ved VM vandt han Champions League med Real Madrid og blev uofficiet kåret som verdens bedste fodboldspiller.
Landstræner Dalic er katolik og lægger stor vægt på, hvor meget tro betyder for ham. Ifølge det polske medie har han overført nogle af de vigtigste katolske dyder såsom dedikation, ydmyghed og offervilje til holdet. Og flere medier bragte billeder af kroatiske spillere, som trøstede de brasilianske spillere efter nederlaget.
Redaktionel note: Det samme var ikke tilfældet efter Hollands kamp mod Argentina, hvor især Lionel Messis opførsel efter kampen står lidt i skærende kontrast til det kroatiske landsholds dyder.