Frit valg i Moldova? Begge sider beskylder hinanden for snyd

Et gadebillede fra Chisinau med Socialisternes valgplakat i november 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Moldova: Beskyldninger om valgmanipulation ved folkeafstemning og præsidentvalg i Moldova kommer ikke kun fra den proeuropæiske side, de kommer fra begge sider.

“Kriminelle grupper, der samarbejder med udenlandske styrker mod vores nationale interesser, har angrebet vores land med titusindvis af millioner af euro, løgne og propaganda og brugt de mest skammelige midler til at holde vores borgere og vores nation i usikkerhed og ustabilitet. Vi har klare beviser for, at formålet med disse kriminelle grupper var at købe 300.000 stemmer – svindel i et hidtil uset omfang. Deres mål var at underminere den demokratiske proces. Deres hensigt er at sprede frygt og panik i samfundet. Vi vil ikke trække os tilbage fra forsvaret af demokrati og frihed. Vi afventer de endelige resultater og vil reagere med faste beslutninger,” erklærede Moldovas præsident Maia Sandu på det sociale netværk X.

Men det er ikke kun det proeuropæiske parti, der hævder at snyde ved valget. Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS sagde præsidentkandidat Vasily Tarlev efter at have stemt ved valget, at han blev informeret om, at personalet på plejehjem og hospitaler indsamler stemmesedler fra patienter. Ifølge ham sker det for at påvirke valget.

Valget i Moldova er også en stor begivenhed i Rusland. Moldovas myndigheder siger, at Rusland bringer vælgere i busser til valgstederne. “Vi mener, at folkemængderne ved valgstederne i Rusland er kunstigt skabt med det formål at bringe valgprocessen i fare,” sagde de moldoviske myndigheder ifølge Politico.

De lange køer er dog mere en konsekvens af, at der kun var to valgsteder i hele Rusland. Det mener talskvinden for Udenrigsministeriet i Den Russiske Føderation, Maria Zakharova. Hun kritiserer desuden, at Moldova angiveligt kun havde udstedt 100.000 stemmesedler til en halv million moldovere, der bor i Rusland, hvilket ifølge hende er en krænkelse af deres ret til en demokratisk beslutning. Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu blev beslutningen om at reducere antallet af valgsteder fra fem til to og antallet af stemmesedler til 100.000 udstedt af Moldovas centrale valgkommission. Zakharova mindede om, at der ved det seneste valg blev åbnet omkring tyve valgsteder for Moldovas borgere i Rusland. Hun sammenlignede desuden situationen med Italien, hvor der angiveligt er 60 valgsteder og 240.000 stemmesedler.

Den anspændte stemning i Moldova ser således ud til at fortsætte også efter det tætte resultat af folkeafstemningen, uanset om resultatet vipper til den ene eller den anden side. ota

Share This