Folkeafstemning og kaos i Slovakiet
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Slovakiet: Bulgarien er bestemt ikke eneste EU-land, der lige nu er ramt af politisk kaos. I dag afholdes der folkeafstemning i Slovakiet på initiativ af oppositionspartiet Smer-SD. Forslaget går på en ændring af den slovakiske grundlov, sådan at der i fremtiden kan afholdes valg i utide via folkeafstemning og/eller efter krav fra et flertal i parlamentet. Slovakiet har ikke haft de bedste erfaringer med folkeafstemninger; mest pga. for lav valgdeltagelse, dagens folkeafstemning tegner til ikke at blive nogen undtagelse. 2,2 millioner af de 4,4 millioner slovakiske vælgere skal deltage ved folkeafstemningen for at dens resultat bliver gyldig.
I december 2022 blev Eduard Hegers regering mødt af et mistillidsvotum i parlamentet. Normalt vil dette føre til nyvalg, og det er også det, præsident Zuzana Caputova har forlangt. Hun har foreslået valg til foråret, men kan acceptere, af det bliver afholdt noget senere, fx i september. Men ministerpræsident Eduard Heger og finansminister Igor Matovic nægter at følge præsidenten og gå af, forsøger tværtimod at fortsætte.
Matovic er gået så langt som til at argumentere med, at han ikke ønsker “ungarske tilstande” underforstået at Robert Fico og hans parti Smer-SD igen får magten. Det er ingen hemmelighed, at forholdet mellem regeringerne i Bratislava og Budapest i de seneste år har været yderst anstrengt. Kritikere siger, vel ikke uden grund, da Heger og Matovic bryder de elementære spilleregler for demokrati. Indtil videre har EU ikke reageret. Måske fordi det liberale mainstream i Bruxelles også frygter “ungarske tilstande” i Slovakiet. Modsat Orbán optræder Heger “korrekt” over for EU.