Flere kampvogne til Ukraine, hjælper de til sejr eller får vi et Korea scenarie
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: Ukraine har som bekendt fået flere kampvogne fra vestlige lande. Men gør de en forskel på slagmarken. Det spørgsmål diskuteres ivrigt blandt eksperter i udlandet. Kritikere peger på, at det vil tage måneder, før de kan blive leveret, især når det gælder de amerikanske Abrams tanks. Oven i det kommer en længere optræning af det personale, der skal betjene dem. Spørgsmålet er, om de nye våbensystemer vil gøre den store forskel på slagmarken. Strategiske analyser allerede sidste år tvivlede på det.
Brugen af droner og “shoulder fired” missiler gør en større forskel, siges det, gør kampvogne mere eller mindre overflødige. Tanks er for tunge og bevæger sig derfor langsomt i terrænnet. De vestlige systemer kan være mere avancerede, men direkte kampvogn-mod-kampvogn udvekslinger på slagmarken er sjælne. De ukrainske tropper står over for for et integreret russisk militær.
Erfaringerne med brug af Leopard kampvogne under krigen i Syrien er bestemt ikke positive. Det er givetvis blevet noteret i Rusland, der som bekendt har været og stadig er stærkt involveret i Syrien krigen. Udadtil tager Rusland det roligt, mange ukrainske kampvogne er allerede ødelagte, hævdes det. Russisk artilleri er med tiden blevet mere avanceret. Hertil kommer de nye Kamikaze droner. Anti-kapaciteten er blevet opgraderet.
Kritikere konkluderer, at ingen af parterne vil kunne vinde krigen. Ukraine satser stadig på det. I et notat (“briefing”) fra det amerikanske forsvarsministerium til kongressen, der her for nylig sivede til pressen, siges lige ud, at en tilbageerobring af Krim er urealistisk. Et begrænset russisk nederlag er det mest sandsynlige. Et Korea-scenarie er bestemt også en mulighed efter våbenstilstanden og delingen af landet langs den 38. breddegrad. Det mener i hvert fald Hrair Balian, der i 1998 var direktør for den internationale krisegruppe i Bosnien.
Bliver det koreanske scenarie en realitet, får vi også i Ukraine en langvarig fastfrossen konflikt, helt uden en fredsaftale. Krigstræthed og udmattelse kan meget vel føre hertil. Et endnu værre scenarie ville være en årelang blodig krig lig med den, vi oplevede mellem Iran og Irak i 1980erne.