Fascinerende historier fra den anden side af Muren
Anmeldelse af Jens Geisler
Anmeldelse: Det Der Var er en skøn, personlig og oplysende blanding af DDR-socialrealisme, morsomheder og indsigtsfulde betragtninger om livet i et land, der ikke findes længere.
Skulle man tro, at en erindringsbog om tilværelsen i DDR skulle være kedelig, er man godt tjent med at læse Det Der Var, for her trækker man skiftevis på smilebåndet eller småklukker af grin, mens man på informativ vis bliver ført gennem DDR-livets mange facetter. Mange vil formentlig blive overrasket over, at man snildt kan følge forfatterens opfattelse af, at synet på DDR er lige lovlig ensidigt og negativt. Missionen om at tegne et mere nuanceret billede af et samfund, der i Danmark blot er kendt som et koldt, gråt og betonhårdt diktatur, lykkes til fulde.
Drømmen om en bedre verden
En varm følelse af tryghed og sikkerhed, hvor alle livets nødvendigheder, som bolig og mad, var billigt og tilgængeligt for alle, er et gennemgående træk. Bevares, udvalget var ikke stort, men man kunne trygt stole på at staten ville tage sig af ens familie, så sikkert som ”amen i kirken”. Det kunne tilmed suppleres med underholdning i form af billige opera-billetter, restauranter, værtshuse o.a. Sammenholdt med styrets højt profilerede og idealistiske ambition om at opbygge en bedre verden på ruinerne af det nazistiske rædselsregime, som var i klar erindring, forstår man uden problemer sympatien for diktatur-landet.
Her kan det så indvendes, at tryghedsfølelsen måske også beroede på en samhørighed, skabt af en umyndiggørende stat, der ikke overlod borgerne valgmuligheder. Alle levede under samme vilkår og betingelser for livet i DDR. Man var i samme båd, men den var stabil og sikker, i skærende kontrast til en mere diffus og opsplittet tilværelse i Vesten, præget af mange valgmuligheder, økonomisk ulighed, og intet fællesskab, som det reflekteret pointeres. En kontrast, der viser at det ikke bare kan gøres op i sort-hvidt, men er mere komplekst.
Realiteternes indtog
Den måske ungdommelige idealisme, der gav DDR kredit for meget godt, undermineres dog gradvist. Troen på socialismen som sådan rokkes ikke, men mangelsamfundet gør efterhånden sit indtryk, den politiske spændetrøje lige så. Leden ved de evindelige politiske paroler og bevidstheden om, at den DDR ‘ske måde at realisere socialismen på er forfejlet og forløjet vokser. Mødet med forbenede kommunister på danskstudiet i Greifswald, lokalt kaldet ’Den røde sektion’, som dog også ofte var dem, der ”forsvandt” efter at de havde opnået de sjældne tilladelser til udrejse til Vesten, slår hovedet på sømmet.
Fortællingen beriges rundhåndet med illustrative og morsomme anekdoter; fx historien om møder på havet mellem danske og østtyske kystvagtskibe, hvor de østtyske soldater sad i skjul, spændte og kampklare med fingeren på aftrækkeren, mens de danske morede sig med at kaste Coca-Cola dåser og pornoblade over på det østtyske kystvagtskib. Bananvitser (”Spørgsmål: Hvorfor kan østtyskerne ikke nedstamme fra aberne? Svar: Fordi aberne ville ikke have klaret sig uden bananer i 40 år”), rigtige! Jeans fra Vestens betydning for ens sociale status, og mange andre betragtninger gør også fortællingen levende og interessant.
Morsomt og direkte
Humoren suppleres af en varm og nærværende tone, hvor lettelse, frustration, glæde eller overraskelse formidles uforbeholdent. Sproget er også ukrukket og direkte, fx i beskrivelsen af en Herr Joachimski, som der byttes bolig med; ”..som en lille dværg, der dukkede op fra en anden verden, skruede og pillede ved høreapparaterne og snakkede flere timer i træk”. Eller ”..men det sked polakkerne godt og grundigt på, og snart var også disse flasker tomme”, ifm. en situation i et propfyldt tog i Polen (i sig selv også en morsomt beskrevet scene), hvor polakkerne insisterede på at tømme flasker med 100% ren sprit, som jo ikke er ufarlig at drikke ufortyndet.
Alt i alt en underholdende, livlig og godt flydende fortælling, der med succes nuancerer billedet af DDR. Forfatteren, Annette Herzog, forlod Tyskland to år efter Murens fald til fordel for Danmark, hvor hun siden har arbejdet som forfatter af børnebøger, oversat til en lang række sprog, underviser og foredragsholder.