EU anklager USA for at profitere på krigen i Ukraine
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
EU: Lige efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar var der udsigt til større sammenhold mellem Europa og USA. Men det er efter alt at dømme slut nu. EU diplomater anklager USA at profitere på krigen, føre ”US first” politik ved at hæve priserne på gas (LNG) til Europa, at føre protektionistisk handelspolitik og understøtte den hjemlige industri via det nationale program for at bekæmpe inflation (”inflation reduction act”).
Næste præsidentvalg nærmer sig i USA. At bekæmpe prisstigningerne er et ”must” for at vinde. Eksporten af gas til Europa er steget dramatisk. Prisen på gas til Europa er flere gange højere end niveauet i USA. Det giver amerikanske firmaer store konkurrencefordele. USA afviser kritikken. De høje priser er forårsaget af krigen i Ukraine og Putins energikrig mod Europa, lyder det fra Washington.
Europa har problemer med at finde alternative forsyningskilder. Der er indgået aftaler med fx Aserbajdsjan, men Aserbajdsjan har svært ved at levere de aftalte mængder og har derfor indgået aftaler om leverancer af gas via aftaler med Gazprom. Det betyder, at russisk gas formentlig bliver sendt til Europa via Aserbajdsjan. Qatar har for nylig indgået en omfattende aftale om leverancer af gas til Kina over de næste 27 år. Det kan meget vel ramme leverancerne til Europa. Kina kan meget vel blive vinderen, dersom forholdet mellem USA og Europa bevæger sig længere i retning af regulær handelskrig.
Dertil kommer den store amerikanske eksport af våben til europæiske lande, også til høje priser. Den eksport kan meget vel forlænge krigen i Ukraine. Fred kan betyde mindre våbenproduktion. Det ved våbenbranchen alt for godt. USA har leveret flere våben til Ukraine end Europa, men Europa er ramt langt hårdere af sanktionskrigen med Rusland end USA.
Flere store amerikanske virksomheder, fx kemi-giganten ”Solvay” har forladt Europa og er vendt tilbage til USA. Set fra Europa har USA lagt op til handelskrig, ikke alene over for Kina, også over for sin europæiske allierede. USA er, siges det, slået ind på samme protektionistiske politik som Kina. De amerikanske indgreb skader europæiske industrier og mindsker opbakningen til fortsat at støtte Ukraine i krigen mod Rusland.
EU’s udenrigskommissær Josep Borell opfordrer USA til at forholde sig til og svare på kritikken fra Europa. Macron har kaldt de amerikanske gaspriser ”uvenlige” over for Europa, og Scholz har opfordret USA til at udvise solidaritet. På G-20 topmødet for nylig på Bali ignorerede Biden kritikken.