Domstol erklærer corona-restriktionerne i Tjekkiet for ulovlige

Illustrationsfoto: Pixabay

Tjekkiet: Domstolen i Prag erklærer coronavirus-restriktioner vedtaget af Tjekkiets sundhedsministerium og siden slutningen af marts gældende i Tjekkiet for ulovlige. Domstolen har blandt andet underkendt beslutningen om begrænsning af butikssalg, som var trådt i kraft 26. marts samt beslutningen fra 23. marts, som begrænsede borgernes bevægelsefrihed. Ifølge domstolen er bestemmelserne af denne type kun mulige ved en særlig kriselov vedtaget af regeringen. Det er ifølge domstolen ikke muligt at et ministerium har beføjelser til at udstede denne type påbud, heller ikke under en nødretstilstand og dermed heller ikke under den nuværende pandemi. Domstolen understreger, at det selv under den aktuelle situation er nødvendigt at overholde retsstatsprincipperne. Domstolen valgte dog at give den tjekkiske regering mulighed for at rette op på beslutningsprocessen, de nuværende påbud er således gældende til på mandag.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis undrer sig over beslutningen.

“Jeg respekterer fuld ud domstolens afgørelse. Personligt finder jeg den dog absurd. Jeg forstår ikke, at domstolen underkender bestemmelser som ganske evident har reddet tusindvis af liv og som var grunden til at vi har klaret epidemien så godt, siger han.

Tjekkiets regering reagerede torsdag aften på domstolens afgørelse ved at trække nogle af bestemmelserne tilbage og har tid til på mandag til at justere på de andre påbud.

  1. Tjekkerne vil fra i dag, fredag, have lov til at være sammen i en gruppe på op til 10 personer, ikke som det var hidtil kun to personer. 
  2. Alle universiteter åbner på mandag og det vil ske for alle studerende. Der vil igen blive afholdt eksamener. Folkeskoler, gymnasier og andre skoler forbliver lukkede, formentlig til slutningen af skoleåret.
  3. Fra fredag 24.4. vil tjekkerne igen have mulighed for at rejse til udlandet, også på ferie. Ved hjemkomst skal de enten fremvise en negativ coronatest eller skal 14 dage i karantæne.
  4. Tjekkiske kurbyer vil under bestemte forhold kunne begynde at tage imod patienter. Disse forhold vil ifølge Tjekkiets sundhedsminister blive specificeret snarest muligt.
Share This