Corona sender østarbejdere hjem til Bulgarien og Rumænien
Af Michael Skovgaard
Rumænien/Bulgarien: Flere hundredetusinde østarbejdere i Storbritannien og Vesteuropa er blevet tvunget til at rejse hjem som følge af corona-pandemien. Og det er uklart, om de vil vende tilbage til Vesteuropa, når og hvis pandemien får en ende – det skriver det ungarske nyhedsmedie „Remix News“.
Uanset hvad fremtiden byder, tegner der sig et billede af en udvikling, som får stor indflydelse på økonomien i de øst- og centraleuropæiske lande. Arbejdere fra Balkan og Østeuropa generelt var de første til at blive sagt op, da pandemien for alvor ramte. Migrationsbølgen, som hidtil har forsynet Vesteuropa med billig arbejdskraft, er således blevet vendt.
Et ekspempel er den lille bulgarske by Svilengrad på græsen til Tyrkiet og Grækenland, som hidtil har overlevet via casinoer og grænsehandel. I lighed med andre byer i Bulgarien har den oplevet en reel afvandring i løbet af de seneste 20 år.
Bulgarien er det fattigste land i EU og har oplevet den største afvandring. I 1988 var befolkningstallet knap 9 mio. indbyggere. I 2019 lød tallet på 7 mio. Årsagen har været lave fødselstal og udpræget afvandring.
I løbet af foråret oplevede Svilengrad en tilvækst af folk, som vendte tilbage fra Vesten ifølge byens borgmester Anastas Karchev.
Et lignende fænomen kan nu iagttages overalt i regionen ifølge den den bulgarske økonom Ognjan Georgiev. I de første måneder efter den delvise nedlukning i Tyskland, Holland og Storbritannien vendte 200.000 bulgarere hjem. De sagde, at tabet af job og savnet af familien var den primære årsag til at vende hjem.
Ifølge Georgiev er en nylig tendens blot blevet forstærket af corona-pandemien i takt med de økonomiske forbedringer og højere lønninger især i Rumænien, som nu er et af de vigtigste landbrugslande i EU. Tendensen er kortere forsyningslinier i Europa, hvor flere industri- og landbrugsprodukter fremover forventes at komme fra Østeuropa, som dermed vil opleve et øget behov for arbejdskraft.
Anderledes ser det ud for Bulgarien, hvor mange vender hjem til arbejdsløshed og belaster det sociale system. Og landet modtager ikke længere de væsentlige beløb, som østarbejdere i Vesten førhen sendte hjem. Økonomer anslår, at der i september blev sendt 2 mia. euro færre hjem i forhold til tiden før pandemien.
Omvendt mærker Vesteuropa også konsekvenserne af østarbejdernes fravær. Det er især Tyskland og Italien, som oplever problemer med at finde sæsonarbejdere, når tomater, asparges og broccoli skal høstes.