Centraleuropæisk indblik: Lokalvalg i Centraleuropa
Ungarns regerende parti Fidesz sejrede stort i det ungarske lokalvalg, mens i Tjekkiet gentager partiet ANO succesen fra parlamentsvalget sidste år og bliver det tjekkiske valg sejrsherre.
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
I 12. oktober blev der afholdt lokalvalg i Ungarn og Tjekkiet, og i november måned kommer turen til Slovakiet og Polen. Valgdeltagelsen i begge lande var på de godt 40 procent, ikke imponerende men dog højere end ved Europaparlamentsvalget i maj.
Lokalvalg kan, ganske som i vores del af Europa, ikke helt sammenlignes med parlamentsvalgene, men de giver dog en strømpil, og det gælder i høj grad også valgene søndag i Ungarn og Tjekkiet. Fidesz blev valgets sejrherre i Ungarn, mens i Tjekkiet hedder sejrherren Andrei Babis’ parti ANO. Det betyder, at i Ungarn sejrede et allerede etableret parti, mens i Tjekkiet lige modsat et nyt. Regeringsdeltagelsen med socialdemokrater og kristelige synes ikke at have slidt på ANO, slet ikke i de store byer. Vælgerne synes øjensynlig godt om partiets måde at kommunikere på, det sker efter princippet ”We will simply do it”, ikke så meget om ideologi, det være sig liberalisme eller socialisme, og ikke så meget om partiprogrammer. Babis og ANO har øjensynligt erhvervet sig en særdeles god evne til at fange den post-moderne individualistiske vælger. I de mindre byer stod det kristelige KDU-CSL traditionen tro ret stærkt.
Valget i de store byer var en bét for det regerende Socialdemokratiet (CSSD) og formanden Bohuslav Sobotka, der efter valget beklagede valget og udtrykte bekymring over, at vælgerne i den grad vendte de gamle partier ryggen. Ikke alene socialdemokraterne havde et dårligt valg, valget bekræftede også Borgerdemokratisk Partis (ODS) problemer med vælgerne. I hovedstaden Prag kommer det efter alt at dømme til en regerende koalition bestående af ANO, CSSD og en tre-parti-koalition. Det borgerlige parti TOP9 med 16 mandater (mod ANOs 17) blev dermed sat ud på et sidespor.
I Ungarn sikrede Fidesz sig igen magten i hovedstaden Budapest, endda ganske suverænt, idet Fidesz her sejrede i 17 ud af de 23 distrikter. Rundt omkring i landet kom venstrefløjspartierne ind på en anden eller tredje plads, nogle gange overhalet af Jobbik. Alt i alt var valget ikke tilfredsstillende, hvilket Socialistpartiets leder Jozsef Tobias da heller ikke lagde skjul på. Fidesz sejrede og fik borgmesterposterne i alle store byer undtaget i Szeged, der er en gammel socialistisk højborg og nærmest uindtagelig. Jobbik blev nummer to i flere mindre distrikter, men fik ikke noget gennembrud i Budapest og sejrede heller ikke i andre store byer. Flest stemmer fik partiet traditionen tro i nordøst.