Berlins myndigheder advarer mod bandekonflikt – tjetjenere prøver at erobre scenen

Illustrationsfoto-Dickelbers

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Kampe mellem eksisterende arabiske bander og nyetablerede tjetjenske grupperinger har stået på i længere tid. På overfladen hviler der tilsyneladende fred her i disse corona-ramte tider. Men politi og myndigheder frygter, at voldsbølgen og kampene, som fandt sted tidligere i november, kan blusse op igen når som helst – det skriver avisen „BZ-Berlin“.

Den 7. november overfaldt en gruppe på 30 tjetjenere en døgnkiosk i Neukölln, som angiveligt skulle været styret af den berygtede libanesiske Remmo-Klan. Resultatet var flere kvæstede.

Samme aften og dagen efter blev en gruppe tjetjenere tævet ved banegården Gesundbrunnen. En video viser, at to mænd blev sparket og slået, mens de lå ned, og en mand fik en kniv i ryggen.

Siden er der dukket en video op på nettet, som angiveligt skulle skildre en fredsaftale mellem de to parter, og den skulle være blevet formidlet via den tidligere libanesisk-syriske verdensmester i boksning Manuel Charr. Myndighederne tvivler dog på, at denne fredsaftale vil holde på længere sigt. Man går ud fra, at aftalen blot er et PR-stunt, som har til formål at aflede opmærksomheden fra de to grupperingers kriminelle aktiviteter.

Det tyske kriminalpoliti advarer mod de voldelige tjetjenske grupperinger, som har fået stigende indflydelse på Berlins kriminelle scene i de seneste år. Man peger også på, at mange tjetjenere har reel kamperfaring fra konflikten i Tjetjenien.

Endvidere forlyder det fra uofficielle kilder, at de etablerede arabiske bander forsøger at hyre tjetjenere med krigserfaring som regulære „lejesoldater“ i den verserende strid.

Ifølge „Verfassungschutz“ – som svarer til PET i Danmark – har tjetjenere hidtil fungeret som håndlangere for andre kriminelle grupperinger, men den seneste tid har vist, at de er i stand til at organisere slagkraftige enheder, som kan overtage territorier og områder fra de arabiske klaner.

„Tjetjenere er præget af en 300 år lang „krigssocialisering“, og derfor er de så farlige og umulige at forudsige. De er præget af mord, død, kampe og forfølgelse. Nu søger de anerkendelse ved at vise styrke gennem regulære kampe og magtdemonstrationer. Og de får mere og mere indflydelse i de nordlige og østlige dele af Tyskland“, lød det fra delstaten Brandenburgs PET-chef Jörg Müller.

Share This