Berlin trodser forbundsregeringens kurs: Migranter er velkomne
Tyskland: I den tyske hovedstad er det nu kendt, at det rød-grøn-røde bystyre i delstaten ikke sender migranter retur, selv om de ikke har krav på asyl. Det skriver avisen BZ-Berlin i en leder.
Dermed går Berlin imod den officielle tyske politik. Senest har indenrigsminister Seehofer og andre politikere udtrykt støtte til Polen i bestræbelserne for at holde migranter ude af EU. Men Berlin bakker ikke forbundsregeringen op, og hovedstadens kurs skulle være hovedårsagen til den store migrantstrøm på grænsen mellem Hviderusland og Polen ifølge avisen.
Migranterne ved den polske grænse til Hviderusland råber „Germany“, da de angiveligt har hørt, at ydelserne her er bedre end i andre lande. Desuden er det rygtedes, at man næppe bliver sendt retur. Og folk ved også, hvor let det er at svindle sig til penge, da Tyskland ikke har et centralt register, skriver avisen. Således er der talrige eksempler på, at de samme personer har modtaget sociale ydelser flere gange ved at bruge flere identiteter, som ikke kan tjekkes på tværs af delstaterne.
Den siddende regering i Berlin bestående af SPD, Die Linke og De Grønne blev genvalgt i delstaten. Og den nye regerings program er at modtage så mange migranter som muligt og tilbyde dem statsborgerskab hurtigst muligt.
Berlins politik går dermed stik imod forbundsregeringens, hvor udenrigsminister Heiko Maas forsøger at udbrede det budskab, at grænsen til EU er lukket. Senest har den øverste tyske politichef Dieter Romann optrådt i irakisk tv, hvor han opfordrede irakere til at lade være med at sælge deres huse for at kunne indløse billet til Tyskland via Hviderusland og Polen, da de med al sandsynlighed ville blive sendt retur, hvilket rent faktisk sker nu.
Situationen spidser til i Berlin, hvor over 20.000 migranter er anbragt på 82 centre. Dagligt opfanger man op til 200 syrere og irakere i Berlin og omegn, som hovedsageligt er blevet smuglet ind via Polen og Hviderusland.
Udover syrere og irakere kommer der også folk fra Moldova, Serbien og Bosnien til Berlin. De komner primært, fordi de ikke har råd til gas eller brænde i deres hjemlande for at klare sig gennem vinteren. Mange søger asyl, selv om de ved, at det ikke er realistisk. Men det afgørende er, at Berlins bystyre ikke sender dem hjem.