Ungarns største finansskandale: Er regeringen indblandet?
Mandag den 9 marts 2015 erklærede det 25 år gamle broker-firma Quaestor sig selv konkurs.
Af Niels Otto Pedersen
Ungarn: Det kom som et chok, isaer da firmaet er kendt for at have tætte bånd til Fidesz regeringen. Derfor regnede alle med, at de populære investeringsbeviser var sikre som guld i banken.For eksempel åbnede Quaestor sammen med regeringen to handelshuse i Moskva og Istanbul i 2014, men der gik ikke lang tid før 32.000 småsparere stod i kø ved deres lokale Quaestor kontor og fik at vide at man ville forsøge at realisere firmaets værdier og derved kunne betale dele af de tabte penge tilbage til folk. Men hvem ville tro på det?
Snart dukkede historier op, som først så ud som rygter, men som senere cementerede sig som fakta.
Der var blevet udstedt fiktive investeringsbeviser for omkring 150 millarder ungarske forint. (lidt mere end fire milliarder kroner). Det vil sige pengene var ikke blevet investeret i ejendomme, som ellers lovet.
Et betragteligt beløb i Ungarn, når man regner med at en ungarsk månedsløn er ca. 25 procent af en dansk. Ingen har endnu kunnet forklare, hvor pengene er forsvundet hen.
Den „såkaldte” konkurs var ikke registreret i skifteretten, som folk fik at vide den 9. marts, men først 10 dage senere var den officielt i kraft.
Det vil sige i 10 dage kunne firmaets ledere frit manøvrere som de ville, og først da konkursen trådte i kraft, blev Társoly Csaba, firmaets leder og grundlægger, anholdt.
Dette „hul” på 10 dage blev forklaret med en „procedurefejl” fra Quaestors side, men de skadelidte har ikke accepteret den forklaring. De mener, at et sådant firma burde have tilknyttet advokater, som nok skulle vide hvordan man skal rapportere en konkurs.
Det viste sig endvidere, at flere ministerier havde haft investeringsbeviser for flere hundrede millioner kroner i Quaestor, og de blev alle hævet få dage før den såkaldte konkurs.
Blandt de Quaestor-skadelidte er man enige om, at regeringens massive dræning af kontanter bragte firmaet ned. Der er stor vrede over, at disse ministerier har haft informationer, som småsparerne ikke havde, og at staten derved, direkte eller inddirekte har forårsaget tab på deres egne borgere.
Premierminister Viktor Orban gav angiveligt personligt ordre på, at pengene skulle tages ud. Dette har forårsaget en massiv medie-storm mod regeringen, som heller ikke har kunnet forklare, hvorfor staten og Quaestor havde så snævert et samarbejde.
For 32.000 familier har tiden efter 9. marts vaeret haft store personlige omkostninger. Mange havde hele deres opsparing i Quaestor, og det har indtil videre foraarsaget to selvmord.
En kvinde i byen Kecskemét ville hæve sit livs opsparing i de første dage af marts, men blev af det lokale kontor overtalt til at lade dem stå lidt længere. Ved konkursen styrtede hendes verden i grus og hun hængte sig i sit køkken. En anden kvinde sprang ud fra en bro nogle få dage efter konkursen.
En Facebook gruppe med naesten 7.000 medlemmer har dog bragt folk sammen i et forum, hvor man hjælper og støtter hinanden.
I flere store byer har de skadelidte lavet store demonstrationer. Den største fandt sted i Budapest lørdag den 11 april med lidt under 2.000 deltagere.
På samme tid har regeringen hastebehandlet et lovforslag „lex quaestor”, som er vedtaget i parlamentet. Denne lov vil betyde, at alle skadelidte får dækket deres tab op til 100.000 euro. Dette vil redde 99 procent af alle skadelidte.
Regeringens hastværk er af de fleste skadelidte og oppositions medier blevet tolket, som at de vil „lukke munden” på folk, således, at den det virkelige hændelsesforløb ikke kommer til offentlighedens kendskab.
På trods af regeringens „gode vilje” kræver alle oppositionspartier og store dele af de skadelidte, at der iværksættes en uafhængig undersøgelseskommision.
Mange analytikere mener ikke, at Fidesz regeringen vil overleve, hvis der graves dybt nok i Quaestor skandalen.