Vidste du, at kontaktlinser er en tjekkisk opfindelse?
Af Ota Tiefenböck
Tjekkiet: Vidste du, at kontaktlinser er en tjekkisk opfindelse? Det var den tjekkiske videnskabsmand Otto Wichterle som i 1952 fik en idé om, at erstatte briller med linser og i løbet af 50`erne gennemførte forsøg med polymermateriale, som viste sig at være det bedst egnede materiale til produktionen.
De første kontaktlinser blev produceret og afprøvet på en øjenklinik i Prag i slutningen af 1950`erne. Forsøgene viste, at bløde kontaktlinser var de bedst egnede. Forsøget blev til trods for sin succes stoppet af det kommunistiske regime i 1961. Man mente ikke, at der var indtjeningsmuligheder nok i projektet.
Otte Wichterle gav ikke op og fortsatte forsøgene hjemme hos sig selv og ved hjælp af primitive redskaber, et børnemonteringsspil, færdigudviklede fremstillingen af linserne. Hans succes betød, at projektet blev officielt genoptaget og i 1963 mere eller mindre færdigudviklet. Der blev underskrevet en fremstillingslicens med amerikanske selskaber, som senere blev til Bausch & Lomb, en af de største kontaktlinseproducent i dag.
I løbet af 1960`erne kom produktion af kontaktlinser for alvor i gang. Flere amerikanske virksomheder fremstillede linserne, ofte uden de nødvendige licensaftaler, og det førte til en lang række af patentsager. Disse sager blev senere yderligere kompliceret af den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet i 1968, og senere af Wichterles aktive rolle i fordømmelsen af den.
Det betød nemlig, at han blev degraderet fra sin forskersstilling, og ikke fik en udrejsetilladelse til at deltage i processerne om rettighedskrænkelserne i USA.
På grund af de mange problemer og de langvarige processer og patentkrænkelser gav de tjekkiske magthavere i 1977 op og gav afkald på patentrettighederne.