Tysk valgfuser lurer, men et muligt drama efter valget

Det tyske Bundestag Foto: calflier001

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Med knap en måned til det tyske valg 23. februar er der ikke sket afgørende forskydninger i meningsmålingerne. Alt tyder på en kommende regering med SPD og CDU/CSU, men det egentlige valgdrama kan vise sig at opstå efter valget. Lige nu ligger CDU/CSU til omkring 30 procent og SPD til godt 15 procent. Dermed ligner det en gentagelse af den såkaldte „store koalition“ eller GroKo, som var ved magten i tre af Merkels fire kabinetter fra 2005 til 2021. Ordet GroKo er dog ikke længere retvisende, da AfD forlængst har overhalet SPD som det næststørste parti med godt 20 procent i målingerne.

Ved årsskiftet var SPD stadig optimistisk og satsede på et comeback i lighed med 2021, hvor partiet overhalede CDU/CSU på målstregen med godt 25 procent. Nu har resignationen indfundet sig, og ingen selv i SPD regner for alvor med, at partiet når højere end 18 procent.  Flere valgforskere peger på, at der næppe sker de store forskydninger generelt. Eneste parti med en mulig markant fremgang kan være AfD, som skønnes at have et potentiale på 25 procent. 

Det store puslespil kan opstå efter valget, hvis CDU/CSU og SPD ikke opnår et flertal alene. I så fald skal der et tredje parti med i koalitionen. De tre små partier Die Linke, FDP og BSW er på vippen, og alle kan risikere ikke at klare spærregrænsen på 5 procent. FDP kan være en mulighed for en såkaldt rød-gul-sort „Deutschland-Koalition“. Die Linke skønnes færdige, men med Sahra Wagenknecht og BSW kan der opstå en bizar situation, hvis det socialistiske og russisk-venlige parti klarer skærene og skal være kongemager og regere sammen med CDU/CSU.

De Grønne, som står til omkring 14 procent, kunne være en mulighed, men her har Markus Söder fra CDU‘s søsterparti CSU i Bayern kategorisk afvist ethvert samarbejde med De Grønne, på trods af at partiet faktisk er med i flere delstatsregeringer sammen med netop CDU/CSU. Et teoretisk alternativ kunne være en „Jamaica-Koalition“ med CDU/CSU, FDP og De Grønne, men det kræver igen, at De Grønne holder fast, og at FDP opnår de 5 procent eller mere, og her vil vi så stadig have konflikten mellem CSU og De Grønne. 

Et af de store spørgsmål har været SPD‘s rolle i en ny koalition. Scholz har hidtil kørt sololøb med bl.a. afvisning af flere våben til Ukraine for at tækkes partiets venstrefløj, selv om partiets mest populære politiker i form af forsvarsminister Boris Pistorius har været på linje med CDU/CSU, når det gælder fortsat støtte til Ukraine.

Torsdag fik vi så en afklaring, da kansler Scholz meddelte, at han ikke agter at være en del af en kommende regering som minister sammen med CDU/CSU. Og hvad der reelt kommer til at ske internt i SPD mht. den kommende ledelse er indtil videre uklart. Som tidligere nævnt i andre artikler er en regering med AfD ikke på tale – det er reelt alle andres kamp mod det højrenationale parti.      

Share This