Tyskland truet af alvorlig mangel på arbejdskraft

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Tyskland styrer mod et sandt kollaps på arbejdsmarkedet inden for de næste 10 år, i takt med at den store babyboomer-generation går på pension. Det fremgår af en ny analyse fra regeringens statistikkontor bragt i mediet Focus Online. Helt slemt ser det ud i den offentlige transport, hvor over halvdelen af chaufførerne er over 55 år. Når de går på pension, kan systemet bryde sammen, hvis der ikke findes yngre medarbejdere til at tage over. I storbyer som München og Nürnberg er der nu ofte 30 minutter mellem bybusserne, da man ganske enkelt mangler chauffører.

Det samme gælder lastbilchauffører, hvor 40 procent er tæt på pensionsalderen. Det kan på længere sigt føre til tomme hylder i supermarkederne. Andre områder er butiksansatte, flere håndværksfag og især plejesektoren, hvor mange også snart stopper på arbejdsmarkedet. 14,5 mio. mennesker går på pension i løbet af de næste 10 år, og en løsning skal findes for at undgå et reelt sammenbrud.

Mulige løsninger er at hæve den nuværende pensionsalder på 65-66 år for denne aldersgruppe, så de bliver længere på arbejdsmarkedet. Mindstelønnen skal hæves for at gøre dårligt betalte job mere attraktive, og kontanthjælpordningen i form af „Bürgergeld“ skal ophæves og tvinge folk i arbejde. Alt i alt er der ca. 5 mio. kontanthjælpmodtagere, hvoraf hovedparten skønnes at være i stand til at arbejde. En anden løsning er omskoling af offentligt ansatte, som kan blive til overs i kraft af effektivisering og digitalisering af den offentlige sektor og et opgør med det enorme bureaukrati. Samme omskoling kan blive tilfældet, hvis den nuværende krise for alvor fører til fyringer i den private sektor.

Endelig er der arbejdskraft i form af indvandring. Den løsning har dog ikke fungeret optimalt indtil videre. Alt for mange kommer reelt ikke i arbejde, eller det er kostbart og ressourcekrævende, da især mange fra Mellemøsten og MENAPT-landene ikke har grundlæggende skolekundskaber.

Share This