Ugen der gik, NATO topmøde, Orban’ fredsrejser og Modi’s besøg i Moskva
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Den forløbne uge har ikke været fattig på internationale begivenheder. NATO har holdt topmøde, Modi har besøgt Putin, Orbán har været på flere fredsmissioner og krigen i Ukraine fortsætter med uformindsket styrke. NATO vil fortsat levere våben til Ukraine, udsigten til fredsforhandlinger er lige nu minimal. Ukraine’ optagelse i NATO betegnes som “irreversibel”. Løftet om NATO medlemskab går dog, som omtalt i flere internationale medier, ikke længere end det løfte, der blev afgivet under det sidste topmøde i Vilnius. Alliancen skal være enig om det, og Ukraine skal opfylde optagelsesbetingelserne. Den passus blev krævet indsat af USA og Tyskland, NATOs to største medlemslande.
Ungarn har EU formandskabet her i 2. halvår af 2024. Det har Viktor Orbán brugt til, via udlandsrejser, at forkynde sine planer for våbenhvile og fredsforhandlinger i Ukraine til andre EU-landes, herunder Tyskland’ s åbenlyse utilfredshed.
Rusland forsøger at være i offensiven både politisk og militært. For nogle uger siden blev der, som omtalt i mreast.dk, afholdt et SCO møde omfattende Kina, Rusland og lande i Centralasien. Og i sidste uge, var Indiens Narenda Modi, samtidig med NATO topmødet, på et to-dages besøg i Moskva, Indien forsøger efter bedste evne at balancepolitik, tovektor-politik når det gælder forholdet til Rusland og Vesten. Under Modi’s møder med Putin var vigtige emner højt på dagsordenen, energi-sikkerhed, herunder atomkraft, rubel-rupee ordninger, at undgå afhængighed af dollar som betalingsmiddel og derudover militært samarbejde og fælles investeringsprojekter.
70 pct. af samhandelen finder sted uden brug af dollaren som betalingsmiddel. Indien har er markant underskud i samhandelen; importerer for over 60 mia. dollar om året fra Rusland, men eksporterer for kun 5-6 mia. Det ønsker Indien at få gjort mindre skævt. Indien er som medlem af BRICS, vigtigt for Rusland. Samarbejdet går tilbage til den gamle kolde krig, hvor Indien som aktiv del af den alliancebevægelse modsatte sig etablering af en USA domineret global orden. Putin ser samarbejdet som et strategisk partnerskab.
Modi og Putin har mødt hinanden ikke mindre end 16 gange, i 2015 og 2019 i Rusland. Indien optræder gerne som mægler for at få skabt fred i Ukraine. Indien har et problem med indiske statsborgere der har haft såkaldte “support jobs” for den russiske hær. En del er fanget ved grænsen og kan risikere at blive tvunget til at gå i krig på russisk side under krigen med Ukraine. Modi ønsker dem sendt hjem til Indien.