Ungarn’s planer for EU formandskabet: Make Europe great again

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: “Make Europe Great again”. Det er ledetråden for Ungarns formandskab for EU næste halve år. Det lyder meget godt, hvis det slogan ikke allerede var blevet brugt af Donald Trump. Viktor Orbán og hans regering har anlagt en forsigtig ikke-provokerende linje, ønsker tydeligt at opnå troværdighed (credibility”). Ungarn vil således ikke modsætte sig fælles våbenproduktion og våbenindkøb i EU.

Under formandskabet vil Ungarn arbejde hårdt for at få begrænset indvandringen til Europa, bidrage til at få løst Europa’s demografiske problemer, støtte landbruget samt fremme EUs optagelse af lande fra Vestbalkan. Rumænien og Bulgarien skal være med i Schengen-samarbejdet fuldt ud. Indtil videre bør de inddrages i “the single European Payment Order”.

Ukraine vil som planlagt kunne begynde forhandlingerne om optagelse i EU. Ungarn forventer at de vil vare i mange år. Ungarn er fritaget fra at sende våben til Ukraine, men modsætter sig ikke, at andre gør det. Ungarn har heller ikke nedlagt veto mod endnu mere økonomisk bistand til Ukraine. Alt sammen er sket for at undgå at være helt isoleret.

Stærke kræfter i EU har forud forsøgt at forhindre, at Ungarn overtager formandskabet. Det er sket med henvisning til “ikke-korrekte” adfærd, især når der gælder retssystemet (“rule of law”) og linjen i forhold til krigen i Ukraine. Som sagt af Ungarn’s Europa-minister Janos Boka, befinder EU sig i en “ekstraordinær” situation.  Europa har meget hårdt brug for fremgang og stabilitet. Europa skal igen være stærkt (“great”) og konkurrencedygtigt. Et vigtigt emne efter valget til Europa-Parlamentet har været genvalg eller ikke-genvalg af Tysklands Ursula von der Leyen som chef for Kommissionen. Ungarn ønsker hende ikke genvalgt. Det kan kun ske med kvalificeret flertal. Men, for at undgå konflikt, vil Ungarn heller ikke modsætte sig, at det sker. 

Peter Magyar og hans parti TISZA blev ved Europa-Parlamentsvalget næststørste ungarske parti. TISZA er optaget i EPP gruppen. Magyar ønsker at være ledende i kampen for at vælte Orbán fra magten. Men han vil ikke gå så langt som til at sende våben til Ukraine. Det er et stort flertal af ungarerne imod iflg. meningsmålingerne.

Share This