Bulgarien afholder både parlamentsvalg og EP-valg 9. juni

Parlamentet i Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: EU fylder ikke ret meget ved valget til Europa-Parlamentet (EP) i Bulgarien 9. juni, for samme dag bliver der endnu engang holdt valg til parlamentet. Tidligere i år måtte regeringen ledet af Nikolai Denkov træde tilbage med nyt politisk kaos til følge. Optakten til EU parlamentsvalget vil kort sagt finde sted samtid med en (over)ophedet valgkamp hjemme. Ingen politikere taler derfor om europæiske spørgsmål.

Skiftende regeringer har haft to overordnede EU målsætninger, at blive fuldt medlem af Schengen og euro-samarbejdet. Overgangen til euro bliver af gode grunde ikke debatteret ret meget lige nu, for EU afventer af gode grunde udfaldet af valget til parlamentet. Den konstante politiske uro og de mange valg i Bulgarien bekymrer Bruxelles. Men “protest-demokrati” oplever vi i andre EU-lande end i Bulgarien, dog i mindre voldsom form. 

Meningsmålingerne viser, at Bojko Borisov’s parti (GERB) står til at få 26-27 pct. af stemmerne, 10 pct. mere end det liberale PP-DB. Det tyrkiske mindretals parti og det prorussiske højreparti (“Vazrazhdane”) skulle begge kunne få mellem 14 og 15 pct. af stemmerne. Det før så stærke Socialistpartiet (BSP) står til blot 8.5 pct. Andre partier klarer næppe spærregrænsen. 48 pct. af vælgerne stemte ved de sidste valg til parlamentet. Det ventes, at 3 pct. færre stemmer ved valget til Europa-Parlamentet.

Share This