Parlamentarisk krise truer i Ukraine

Ukraines parlament Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Præsident Volodymyr Zelensky kan miste støtte i det ukrainske parlament, Verkhovna Rada, advarede Davyd Arachamija, formand for Zelenskys parti Folkets tjeners parlamentariske klub, fredag. En række deputerede fratræder deres mandater, nogle angiveligt af helbredsmæssige årsager, og det vil være svært for Folkets Tjener at fremme regeringens politik.

I øjeblikket er der ikke den samme enhed i Verkhovna Rada i Ukraine, det var der for halvandet år siden, og nu er situationen i denne henseende endnu værre end før krigen, sagde Arachamija. ”Der nærmer sig en stor krise i parlamentet generelt, for jeg har 17 anmodninger om at træde ud af mandatet…sagde Arachamija.

Ifølge ham er det ikke kun parlamentsmedlemmer fra partiet Folkets Tjener, parlamentsmedlemmer fra andre fraktioner ønsker også at opgive deres plads i parlamentet.

I midten af ​​januar meddelte næstformand for det parlamentariske udvalg for national sikkerhed og forsvar, parlamentsmedlem for Folkets tjener, Marjana Bezuhla, at hun forlader sit partifraktion og ledelsen af ​​udvalget.

Den parlamentariske opposition og endda nogle regeringsvenlige parlamentsmedlemmer har stræbt efter denne situation i lang tid, mener Arachamija. Bezuhla har længe kritiseret chefen for den ukrainske hær Valerij Zalužný. Ifølge ukrainske og udenlandske medier er der langsigtede spændinger mellem præsident Zelensky og general Zalužny.

I løbet af de to år, hvor Ukraine har modstået den russiske invasion, passerede regeringslove for det meste gnidningsløst gennem parlamentet med minimal modstand. Men i begyndelsen af ​​januar returnerede parlamentet det kontroversielle lovudkast om stramning af mobiliseringsreglerne til regeringen til færdiggørelse. Forslaget skal gøre det muligt for Kiev at kalde flere mennesker ind i hæren. ota

Share This