Russisk oligark rejser sag mod EU

Roman Abramovitj Foto: Marina Lystseva

Rusland: Roman Abramovitj, russisk oligark og den engelske fodboldklub Chelsea’s tidligere ejer, har rejst sag ved EU domstolen ‘“the General Court”. Årsagen er EUs sanktioner mod ham. Hans forsvarer mener, at Abramovitj reelt aldrig har haft en chance for at undgå EUs sanktioner, og det uanset at han aldrig har haft nogen som helst forbindelse til Ruslands krig i Ukraine.

EU henviser til Abramovitj’ aktieposter i selskabet Evraz, en multinational stålproducent samt et mineselskab, der iflg. Bruxelles understøtter den russiske økonomi. Forsvareren påstår, at Abramovitj’ aktier ikke i nævneværdigt omfang har givet den russiske stat indtægter. EU vil også undersøge, hvordan Abramovitj i maj sidste år opnåede portugisisk statsborgerskab.

Abramovitj siger, at han konstant er i mediernes overskrift. Køber han en kop kaffe lyder det straks, at han er ved at opkøbe hele kæden. Han har uden problemer i 20 år  levet og drevet virksomhed i udlandet. Abramovitj kræver en erstatning på 1 mio. euro. Pengene skal gå til velgørende formål, siger han. Abramovitj er blot en blandt 1600 russere og 200 selskaber, der siden krigens begyndelse er blevet ramt af EUs sanktioner. Blandt de sanktionsramte finder vi eksempelvis Mikhail Fridman, Petr Aven og Alisher Usmanov. Søren.riishøj

Share This