“ Gastarbeitere” meget velkomne i Tyskland
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Tyskland: Iflg. det føderale agentur for beskæftigelse er der registreret ikke mindre end 778.000 ledige jobs i Tyskland. Mindst 400.000 jobs skal besættes hvert år. Den tyske industri har et meget stort behov for kvalificerede medarbejdere inden for områder som IT, ledelse, logistik, teknik og byggeri og ikke at forglemme service og sundhed.
COVID-19 pandemien tvang virksomheder til at fyre medarbejdere inden for gastronomi, hotelvirksomhed og turisme. Mange herfra vendte ikke tilbage, da pandemien hørte op. Inden for sundhedsområdet er de tyske myndigheder på jagt efter arbejdskraft uden for Europa. Ministre har i flere omgange været på rundture i Afrika for at lokke arbejdskraft til landet, eksempelvis fra Ghana. Det har vakt kritik, for det at berøve et fattigt land livsnødvendig arbejdskraft er et moralsk problem. Arbejdskraft fra Mexico, Indonesien og Brasilien er også blevet efterspurgt.
Selve det at tiltrække arbejdskraft fra andre lande er slet ikke nyt. Det skete både i 1950erne under det tyske “Wirtschaftwunder” og i 1960’erne, da Ludwig Erhard var kansler. Dengang kom arbejdskraften mest fra andre europæiske lande så som Spanien, Italien, Tyrkiet og Jugoslavien. Over de næste 10-12 år ventes 500.000 sygeplejersker og sygeplejersker at gå på pension. Det og at omkring halvdelen af de ansatte i sundhedssektoren ikke arbejder på fuld tid forstærker problemerne. Mange unge er ikke motiveret for at tage fast arbejde overhovedet.
Polakker har altid haft et solidt fodfæste på det tyske arbejdsmarked og ikke kun på sundhedsområdet. I Grunheide 60 km. fra den tysk-polske grænse har Tesla åbnet en gigantisk fabrik med 9.000 ansatte. Her skal efter planen produceres ikke mindre end 500.000 biler, om året! Omkring en fjerdedel af de ansatte vil være polakker.
Polen selv mangler arbejdskraft. Allerede i 2019 opfordrede den polske ministerpræsident Mateusz Morawiecki polakker til at vende tilbage til fædrelandet. Det er indtil nu ikke sket i større omfang, når det gælder polakker i Tyskland. Derfor er Polen i så høj grad afhængig af arbejdskraften fra Ukraine. Flere polakker er vendt tilbage fra Storbritannien på grund af den økonomiske nedtur her. Som et led i valgkampen har Labour’s leder Keir Starmer udtalt, at Polen i 2030 vil have overhalet England i BNP, hvis den nuværende økonomiske politik i landet fortsætter årtiet ud.