Ukraines oligarker, før og efter krigen
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: I flere årtier har Ukraines oligarker og deres magt været i fokus. Efter årtusindeskiftet oprettede de deres egne politiske partier eller købte pladser i parlamentet gennem at få egne valgt ind via andre partier. Oligarkerne var typisk “centrum orienterede”, indrettede sig politisk alt efter hvad der tjente deres egne interesser bedst.
Igor Kolomojski og hans rolle har været særlig meget diskuteret. Hans formue blev i 2019 beregnet til 1.48 mia. dollar. I dag er den sat til mellem 800 og 900 mio. dollar. Oligarkerne har mistet store penge pga. krigen. Som person har Kolomoiski været farverig og yderst kontroversiel. Volodymyr Zelensky, Ukraines præsident i dag, begyndte sine nok så omtalte TV shows kaldt “Folkets tjener” (“Sluga narodu”) på Kolomojski’s kanal (“1+1”). I 2015 bevilgede Kolomojski penge til det ukrainske militær og militser under kampene i Donbas. Kolomojski fik desuden kontrollen over Dnepropetrovsk og forsøgte også at få kontrol over Odessa. Hans politiske ambitioner gik endnu videre og snart kom han i konflikt med daværende præsident Petro Porosjenko.
Striden med Porosjenko, der også også er oligark, begyndte i 2019 og handlede om kontrollen over selskaberne Ukrtransnaft og Ukrnaft. Kolomojski blev beskyldt for at samarbejde med separatister, og han valgte derfor at trække sig fra deltagelse (finansielt) i krigen. Kolomojski støttede Zelensky under præsidentvalgkampen i 2019. Zelensky blev som bekendt valgt. Men han fratog Kolomojski ukrainsk statsborgerskab, der fik statsborgerskab i Israel og på Cypern. USA indførte sanktioner mod Kolomojski, ganske som over for andre oligarker, der ikke “makker ret” og følger USAs linje. Efter at Rusland invaderede Ukraine valgte Kolomojski at blive i sin villa i Dnepro.
En anden politisk fremtrædende oligark har været Rinat Akhmetov. Hans formue blev i 2014 sat til ikke mindre end 12.5 mia. dollar. I sin tid var han med i Janukovitj’ Regionernes Parti. Han kom ikke som Kolomojski i åbenlys konflikt med de siddende regeringer. Allerede før krigen havde mange oligarker forladt Ukraine, mange i skattely i Monaco. Under krigen var Akhmetov en af de første der vendte tilbage til Ukraine.
I januar i år gennemførte Zelensky efter krav fra især USA en større aktion rettet mod oligarker og topfolk inden for embedsapparatet. Eksempelvis blev Ivan Bakanov, chefen for sikkerhedstjenesten, fyret. Meget er blevet anderledes efter krigsudbruddet 24. februar 2022. Nu rammer korruptionen også leverancer af våben. USA og andre vestlige lande er på det rene med, at kontrollen med våbnene reelt standser ved den polsk-ukrainske grænse.
I juni i år vakte sagen om brigadegeneral Andrej Naumov opsigt. Naumov blev arresteret ved den serbisk-makedonske grænse i besiddelse af 600.000 dollar i kontanter. Forholdene vender ikke tilbage til tiden før 24.februar. Krigen har betydet, at en del ukrainske oligarker har startet virksomheder i Polen. Det har skabt en del modstand. Før krigen boede der godt 1 mio. ukrainere i Polen, i dag er tallet tæt på 2.5 mio.