Ungarn støtter ikke de slovakiske leverancer af jagerfly til Ukraine

MiG-29 Foto: slezo

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet/Ungarn: Slovakiets nuværende regering, ledet af Eduard Heger, har som Polen, som eneste NATO lande erklæret sig villig til at sende jagerfly til Ukraine. Den beslutning vækker bestemt ikke beundring i nabolandet Ungarn. Her betragtes den slovakiske udmelding mest af alt som “gesture politics”, et forsøg på at “please” opinionen i andre vestlige lande.

De 13 MIG-29 fly der skal leveres er produceret helt tilbage i Sovjet perioden og vil antagelig slet ikke være i stand til at flyve. Om regeringen vil blive styrket via sin aktivistiske Ukraine politik er yderst tvivlsomt. Krigen er ikke populær. Slovakiet har været hårdt ramt af politisk kaos. Sidste år forlod partiet SAS regeringen. I december 2022 tabte regeringen en tillidsafstemning i parlamentet. I september i år skal derfor afholdes parlamentsvalg. Eduard Heger har forladt sit parti (OLaNO) og sammen med udenrigsminister Ratislav Kacer oprettet et nyt, som de kalder “Demokraterne”.

Kacer er yderst upopulær i Ungarn, da han i voldsomme vendinger har kritiseret den ungarske regering, ikke alene når det gælder spørgsmålet om våbenleverancer til Kiev. Iflg. meningsmålingerne kan det meget vel komme til et regeringsskift efter valget. At Robert Fico og hans parti Smer genvinder regeringsmagten vil Viktor Orbán sikkert blive hilst velkommen. Den høje inflation og stærk voksende offentlige gæld gavner heller ikke til de liberale pro-EU og pro-NATO partier.

Share This