Orbán møder Mearsheimer

Viktor Orbán Foto: European People’s Party


Ungarn: Den amerikanske professor John Mearsheimer regnes for at være en af de mest indflydelsesrige eksperter i international politik. Han har netop været i Budapest og holdt møde med Viktor Orbán og Balasz Orbán, Orban’s politiske direktør. Krigen i Ukraine var naturligt nok øverst på dagsordenen.

Mearsheimer har skrevet adskillige bøger og artikler om internationale forhold. Han anlægger en realistisk tilgang, er modstander af det dominerende liberale mainstream’s satsning på unipolaritet og vestligt globalt hegemoni. Mearsheimer har været imod NATOs udvidelser mod øst og har i det spørgsmål forståelse for de russiske synspunkter. Han har også udtrykt kritik af den israelske lobby’s efter hans mening alt for store indflydelse på USAs udenrigspolitik.

Mearsheimer har opbakning på tværs af det politiske spektrum. Som omtalt i mreast.dk tilslutter Grzegorz Kolodko, socialist og Økonomiministeriet 1990’erne, i bogen “Krig og Fred” sig et godt stykke ad vejen Mearsheimer’s kritik og vover at gå imod regeringens linje. Kolodko mener, at Vesten er gået “koldkrigsamok”. Søren.riishøj

Share This