Hvorfor halter Centraleuropa efter i kvindefodbold
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Centraleuropa: Af de 16 lande der her i juli har været med i EM i kvindefodbold i England er Finland det mest “østlige”. Dette er i skarp kontrast til fodbold for mænd. Over en tredjedel af de hold der kvalificerede sig til UEFA Europamesterskabet i 2020 for mænd var fra Øst/Centraleuropa. Kroatien, Polen og Serbien skal med til VM i fodbold i Qatar i november. Tjekkiet rangerer som nr. 25 højest på FIFAs rangliste over de bedste kvindelandshold. Derefter følger Polen på 33. pladsen.
Iflg. fodbold ekspert Benedikter Roland har Central/Østeuropas lave placering flere forklaringer. Trods høj prioritering af sport havde kvindefodbold lav prioritet under kommunismen, dvs. før 1989. Tjekkiet havde dog et stærkt kvindelandshold i 1960erne og skulle have deltaget i verdensmesterskaberne i 1970. Men visumproblemer stillede sig i vejen. De økonomiske problemer i 1990erne førte til færre bevillinger. Den lave prioritering af kvindefodbold fortsatte også efter optagelsen i EU.
Fodboldkulturen med satsning på fodbold for mænd har været svær at overvinde. Medierne og sponsorerne udviser ikke særlig stor interesse. Flere penge, mere professionalisme og større medieopbakning er påkrævet. Viktor Orbán har brugt rigtig mange penge på fodbold, men på FIFAs rangliste er Ungarns kvindelandshold dalet fra 31. pladsen i 2010 til 43. pladsen i 2021.