Fodboldkamp Skotland-Ukraine: The show must go on
Af Knud Larsen
Ukraine/Skotland: Onsdag aften spillede Skotland og Ukraine en særdeles bemærkelsesværdig for ikke at sige skæbnetung fodboldlandskamp foran godt 50.000 overvejende blå- og hvidklædte tilskuere på et totalt udsolgt Hampden Park i Glasgow.
Der var tale om et hængeparti, dvs. en udsat playoff-kamp mellem de to lande om retten til at møde Wales i et altafgørende omgør om den sidste UEFA-billet til VM-slutrunden i Qatar i november og december. De øvrige 12 europæiske hold som skal med til denne den største sportsbegivenhed i verden er fundet for længst, men i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar havde UEFA på anmodning fra ukrainerne valgt at udskyde deres kamp mod skotterne i næsten tre måneder.
Som udenforstående iagttager stiller man måske sig selv spørgsmålet: Er det overhovedet moralsk acceptabelt at spille en fodboldlandskamp samtidig med at det ene land befinder sig midt i en blodig forsvarskrig? Til det svarer Ukraines Fodboldforbund og landsholdsspillere uden tøven et rungende ja. Ikke alene kan man gøre det, man skal. Ved at gennemføre landskampen i krigens skygge opretholdes en form for normalitet. Man demonstrerer for sine landsmænd og verden i øvrigt at man ikke har givet op, at man ikke vil lade sig knægte af en fjendtlig magts aggression.
Som en af nøglespillerne Oleksandr Zinchenko fra Manchester City tydeligt berørt udtrykte det i et optaktsinterview med BBC: ”Kampens betydning kan ikke undervurderes. Drengene ser klare ud, og der er ingen grund til at tale om motivation. Kampen er en af de vigtigste i vores liv. Jeg kan love hele den ukrainske befolkning, at vi alle sammen vil give alt for at vinde kampen og gøre dem stolte af os”.
Denne helt ekstraordinære baggrund for kampen lagde naturligt nok en form for etisk pres på skotterne. ”Vi forstår den situation, de befinder sig i, og har sympati for den”, udtalte midtbanespilleren Callum McGregor fra Celtic således til Reuters dagen inden kampen. ”Men det er vigtigt, at vi er bevidste om den opgave, der er foran os”, fortsatte han. Skotterne var med andre ord ikke indstillet på at forære noget væk på banen blot fordi modstanderne fra Ukraine fortjente al mulig medfølelse på grund af de horrible hændelser i deres hjemland.
Skotland har ikke formået at kvalificere sig til en VM-slutrunde siden 1998 og havde derfor – trods forståelsen for Ukraine og de ukrainske spilleres situation – ikke tænkt sig at lade denne chance for endelig igen at komme til at optræde på fodboldens største scene gå fra sig. Specielt ikke på et tidspunkt i landets historie hvor stærke politiske kræfter arbejder for at Skotland skal udtræde af unionen med England og genvinde den selvstændighed som nationen mistede helt tilbage i 1700-tallets begyndelse. Det er velkendt at netop landskampe – især i fodbold men også i andre sportsgrene – spiller en central rolle for dannelsen af national identitet og for fremvæksten af stærke nationale følelser. Der var således både for Ukraine og Skotland langt mere på spil i gårsdagens landskamp end den rent sportslige ære.
Men til forskel fra den netop afholdte Eurovision Song Contest hvor tv-seernes helt forståelige følelse af solidaritet med de ukrainske deltagere, sikrede dem en overvældende pointsejr – selv om deres bidrag ifølge eksperterne langt fra var det bedste – fik de følelser som tilskuerne på Hampden Park og hjemme foran fjernsynsskærmene måtte have haft, ikke nogen indflydelse på resultatet. I fodbold som i sport i øvrigt er der heldigvis ingen publikumsafstemninger. Her er det kun de hårde objektive facts der tæller – for fodboldens vedkommende hvilket hold der har scoret flest mål når kampen er slut.
Skotterne havde dog på forhånd en lille sportslig fordel af at kampen skulle spilles på deres hjemmebane. Sportsstatistikkere har således beregnet værdien af dette til 0,5 mål, hvis man tager udgangspunkt i alle de europæiske kampe der er spillet i de sidste tredive år. Omvendt var Ukraine rating-favorit idet de, ved den sidste FIFA-rangering i slutningen af marts 2022, var placeret som nummer 27 i verden mens Skotland lå som nummer 39. Hos de store bookmakere var der derimod almindelig enighed om at Skotland var svag favorit til at vinde, men man forudså en meget jævnbyrdig kamp med de ukrainske spilleres psykiske tilstand som den store ubekendte faktor, der kunne påvirke deres sportslige formåen i begge retninger. At kampen ville gå i forlænget spilletid og eventuelt straffespark var ifølge odds-setterne det mest sandsynlig scenarie.
Sådan gik det imidlertid ikke. Det ville også havde været et dårligt kampforløb for Ukraine, der med seks spillere fra den hjemlige liga i startopstillingen ikke kunne forventes at være i den bedste fysiske form al den stund denne del af truppen ikke havde kunnet spillet klubkampe i hele forårssæsonen på grund af den russiske invasion.
Med højlydt opbakning fra de omkring 4.000 gulklædte ukrainske tilskuere på lægterne kom Ukraine bedst i gang med kampen. Viktor Tsigankov sendte således allerede i det 8. minut et hårdt skud mod mål, som det dog lykkedes den skotske målmand at afværge til hjørnespark. Ukrainerne virkede i starten noget overtændte og havde allerede pådraget sig to gule kort indenfor de første 10 minutter af kampen. Herefter fik de dog bedre styr på indgrebene og dominerede klart alle facetter af spillet, hvilket i det 32. minut blev belønnet med et flot mål af Andriy Yarmolenko, der elegant loppede bolden over en sagesløs skotsk målvogter. Resten af halvlegen forløb på Ukraines præmisser uden at Skotland formåede at etablere et reelt modspil.
Desværre for Skotland blev deres greb om kampen ikke bedre i starten af anden halvleg. Allerede efter få minutter scorede Roman Yaremchuk til 0-2 på et flot kontrolleret hovedstød efter et perfekt indlæg fra højrefløjen. Herefter spillede Ukraine væsentlig mere frigjort i den karakteristiske lette og ubesværede spillestil som traditionelt har været Dynamo Kievs varemærke. Midtvejs i halvlegen blev kampen gradvist mere og mere hektisk idet skotterne efter et par udskiftninger begyndte at sætte sig fysik igennem og kom tættere og tættere på det ukrainske mål. Selv om også Ukraine skiftede et par friske spillere ind virkede holdet som helhed efterhånden temmelig trætte, men havde dog stadig kræfterne til at modstå skotternes stadig mere desperate pres og holde dem fra de helt oplagte scoringschancer. I det 79. spilleminut lykkedes det imidlertid Callum McGregor at sende bolden over stregen efter famlende ukrainsk målmandsspil. Herefter blev kampen for alvor dramatisk med mange grove frispark, fejlafleveringer og tilfældige pasninger fra begge holds side. I kampen sidste kaotiske sekunder lykkedes det imidlertid indskiftede Artem Dovbyk at score til 1-3 på en friløber og dermed endegyldigt cementere en velfortjent ukrainsk sejr over et skuffende skotsk landshold.
Selv om Ukraines mandskab med deres flotte indsats har ydet et betydningsfuldt bidrag til det nationale sammenhold, udestår der stadig en altafgørende playoff-finalekamp mod Wales inden målet er nået. Bedømt ud fra Skotlandskampen må Ukraine imidlertid have de bedste chancer for at indløse billetten til slutrunden. Bolden er dog stadig rund og fodboldhistorien har gang på gang vist, at selv de mest velunderbyggede forudsigelser kan blive gjort til skamme. Intet er således endelig afgjort før dommerens slutfløjt har lydt søndag aften i Cardiff.