Det forandrede Jobbik, vejen fra højre populisme til centrum højre
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ungarn: Det ungarske oppositionsparti Jobbik er meget anderledes end for 15 år siden. Det skriver ”Emerging Europe” i en analyse (21.9.2021). Dengang var partiet stærkt højre-populistisk, i dag har vi derimod at gøre med et ”stuerent” ret moderat centrum-højre parti.
Viktor Orbán og Fidesz foretog i sin tid også en politisk kovending, startede som et liberalt ungdomsparti og forvandlede sig midt i 1990erne til et højre nationalt. Jobbik leder Péter Jakab er iflg. flere meningsmålinger den mest populære enkeltpolitiker og med i kapløbet om at blive oppositionens kandidat til ministerpræsidentposten. Favorit til at vinde er dog Gergely Karaczony, borgmester i Budapest.
Samarbejdet mellem partierne i opposition til Fidesz er et ”fornuftsægteskab” bestående af 6 ret så forskellige partier, deriblandt Jobbik. Jobbik kan få en vigtig rolle i en ny mulig kommende anti-Fidesz regering. Jobbik blev oprettet i oktober 2003. I de første år gennemførte Jobbik voldelige aktioner rettet mod romaer og i visse tilfælde også mod jøder. Kursen var også stærkt anti-EU. Det er slut. I dag brænder Jobbik ikke EU-flag, men hejser det. Jobbiks tilhængerskare er også ændret. De fleste indtager godt nok nationalistiske holdninger, men 19 pct. ser sig selv som liberale, 12 pct. som socialister og socialdemokrater og 10 pct. som grønne. 54 af Jobbiks tilhængere er under 30 år, næsten ¾ bor i mindre byer og i landdistrikterne.
Péter Jakab bliver af mange betragtet som ”Ungarns Donald Trump”, ikke så meget ud fra ideologi, men ud fra evnen til at fange de frustrerede og utilfredse vælgere, dvs. de mange der følger sig forbigået af alle de andre partier. Jakab er også kaldt ”oppositionens Orbán grundet hans karisma og evne til at kommunikere med befolkningen. Han udfører adskillige ”stunts”, og det både i og uden for parlamentet. Da regeringen eksempelvis i parlamentet fremlagde et forslag om lavere fødevarepriser svingede han i luften med en stor pose kartofler fra sin plads i parlamentssalen. Han klæder sig på utraditionelt, går ikke i de gængse jakkesæt, snarere i læderjakker og andre særlige påklædninger af den klart ikke-gængse type.
Péter Jakob ønsker at gøre Jobbik til et stuerent ”folkeparti”. Anti-roma retorikken er borte, roma problemet bunder mest i økonomisk ulighed, siges det. Martko Gyanyrosi der i 2012 foreslog, at alle jøder i politik skulle registreres har undskyldt sine udtalelser fra dengang og bakker op om den mere bløde linje. Jobbiks profil skal være kristelig og socialistisk på samme tid. EU politikken er som sagt klart mere positiv. Stik mod Fidesz’ politik bakker Jobbik op oprettelsen af en særlig anklagemyndighed i EU, ud fra en tro på at denne vil straffe Fidesz. Jobbik er heller ikke afvisende over for at koble sig til euroen.
Her og nu har partiet svært finde en gruppe i Europa parlamentet. Kommer partiet med i en ny regering er det ikke udelukket, at den kristelige gruppe (EPP) vil optage Jobbik. På ét punkt støtter Jobbik forlag fra Fidesz, i spørgsmålet om LBGT. Men det har ikke i sig selv skabt i forhold til de andre partier i opposition til Viktor Orbán og Fidesz, Jobbik støtter derimod ikke Fidesz’ kampagne rettet mod milliardæren Georg Soros og dennes støtte til liberale. Peter Jakob selv har i øvrigt jødiske rødder. Hans bedstefar omkom i Auschwitz dødslejren. Jobbiks bevægelse mod midten har ført til oprettelse af et nyt ekstremt højrepopulistisk parti, ”Vort Hjemland”. Det parti befinder sig iflg. meningsmålingerne under spærregrænsen og udgør pt ikke en trussel.