Polsk politik: Tidligere toppolitikere på banen
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Polsk politik er lige nu meget turbulent og derfor uforudsigeligt. Det har givet tidligere toppolitikere ekstra mulighed og interesse for at gå på banen og bidrage til at udfylde det politiske tomrum. Det har flere benyttet sig af. Det fastslår Rafal Kalukin i en analyse for ugeskriftet ”Polityka” (21.2021).
Eks-præsident og tidligere leder for venstresammenslutningen SLD Aleksander Kwasniewski opfordrede således venstrefløjen til at stemme for EU’s fond for økonomisk genopretning efter COVID-19 pandemien og agere anderledes end den liberale opposition. Tidligere ministerpræsident Leszek Miller har ikke været imod at støtte fonden, men imod generelt at indgå aftaler med regeringen og reel agere støtteparti. Hans forhold til Kwasniewski var dårligt for 20 år siden, dengang han selv var ministerpræsident og Kwasniewski præsident. Det er ikke glemt.
Kwasniewski fik sin vilje. Nye aftaler med regeringen skal ikke udelukkes. Kwasniewski’s favorit er Venstreblokkens (Nyt Venstres) Adrian Zandberg, der står for at føre en pragmatisk linje over for regeringen, ikke ”total opposition”. Op til afstemningen om EU’s genopretningsfond forhandlede Kwasniewski fortrinsvist med SLDs leder Wlodzimierz Czarzasty.
Tidligere præsident Bronislaw Komorowski arbejder for et projekt for at få skabt en politisk blok bestående af moderate højrepartier, herunder Bondepartiet, før næste parlamentsvalg. Det projekt har meget ringe udsigter. Komorowski tabte i 2015 præsidentvalget til Andrzej Duda og fremstår derfor for de fleste polakker som en politisk ”anakronisme”.
Tidligere regeringschef og leder af Borgerplatformen, Donald Tusk ønsker, at oppositionen skal optræde som én samlet blok ved næste valg for at undgå stemmespild. Lige nu ser hans projekt ikke ud til at lykkes. Donald Tusk genindtræder næppe åbent i politisk politik. Han har klogt valgt at bruge hemmeligt diplomati (”secret diplomacy”), at påvirke og arbejde bag kulissen. Måske han vil pege på tidligere forsvarsminister og medlem af Europa-parlamentet, Radoslaw Sikorski som oppositionens samlende figur, men Sikorski selv er næppe interesseret i jobbet.
Modstanden mod ham er for høj. De mange magtkampe i oppositionspartierne, den store tilbagegang for det før så store Borgerplatformen (PO) og Venstreblokkens enegang i forhold til regeringen har i forening forøget chancen – eller risikoen – for, at den nuværende regering, ledet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kan regere hele den nuværende valgperiode ud, frem til 2023.