Har Facebooks nye tilsynsråd politisk slagside?
Af Michael Skovgaard
EU: Hvilken rolle spiller finansmanden og filantropen George Soros i Facebooks nye tilsynsråd, hvor den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt har fået plads?
Det har en tænketank i USA undersøgt, og flere ungarske og amerikanske medier har bragt resultatet.
Midt i oktober går Facebooks nye tilsynsråd eller „højesteret“ i gang med arbejdet. Rådet har mandat til at omgøre beslutninger taget af Facebooks ejer Mark Zuckerberg og kan fjerne indhold på Facebook, som skulle stride mod retningslinierne.
Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt er et af de 20 medlemmer i det nye tilsynsråd, som finansieres af en fond på 130 millioner dollar. De enkelte medlemmers vederlag er ukendt.
Tilsynsrådet skal fungere som et uafhængigt organ og kan selv bestemme, hvilke sager der skal undersøges.
Det med uafhængigheden har vakt røre både i Østeuropa og USA. De konservative ungarske medier „Magyar Nemzet“ og „Remix News“ hævder, at 18 ud af 20 medlemmer af den nye Facebook-domstol har forbindelser til milliardæren George Soros og „Open Society“-fonden.
Deres kilde er en undersøgelse foretaget af amerikanske Realclearinvestigations, som også har været bragt i flere konservative amerikanske medier, blandt andet Washington Examiner. Ifølge faktatjek-organer i USA er tænketanken Ralclearinvestigations moderat højreorienteret og ikke kategoriseret som ekstrem i lighed med for eksempel Breitbart.
Af tænketankens research fremgår det, at 18 af medlemmerne i tilsynsrådet har mere eller mindre direkte forbindelse til George Soros‘ finansielle edderkoppespind. Soros ligger som bekendt i åben krig med Victor Orban, efter at sidstnævnte har forbudt „Open Society“ i Ungarn.
Ungarn og andre V4-lande frygter, at rådet har politisk slagside og vil censurere stof, som er i tråd med nationalkonservative værdier. I starten af september iværksatte en gruppe tjekkiske kulturpersonligheder og forretningsfolk en underskriftsindsamling ved navnet Stop til nye former af censur (Zastavme nove formy cenzury) som kritiserer den nuværende censur heriblandt på Facebook, som ofte udføres af lavtlønnede personer uden de rette forudsætninger for at varetage jobbet.
Det er vanskeligt at kontrollere Soros‘ pengestrømme til diverse NGO‘er og organisationer, men senest har Open Society oplyst, at organisationen har doneret godt 1 milliard danske kroner til Black Lives Matter. Ifølge Forbes er der desuden givet 300 millioner kroner til Joe Bidens valgkamp, .
Helle Thorning-Schmidts rolle er blevet undersøgt. Hun er i bestyrelsen for European Council on Foreign Relations, i øvrigt sammen med Lykke Friis, nuværende direktør for Tænketanken Europa og tidligere Tysklandskorrespondent for Berlingske. Lykke Friis er formand sammen med den tidligere svenske statsminister Carl Bildt. Tænketanken modtog godt 20 mio. kroner fra Open Society i 2017. Det samme med International Crisis Group, hvor Soros‘ søn Alexander Soros er bestyrelsesmedlem. Denne tænketank blev skudt i gang med penge fra Soros og modtager stadig midler. Helle Thorning-Schmidt er også bestyrelsesmedlem i Atlantic Council, som skulle have modtaget et millionbeløb fra Open Society‘s Center for Global Udvikling.
Facebook er ifølge de ovennævnte medier blevet bedt om et interview i forbindelse med sagen, men har angiveligt ikke reageret.