August i Polen: Heller ikke 40 året for Gdansk-aftalerne kunne markeres i fællesskab
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Heller ikke markeringen af 40 året for aftalerne i Gdansk 31. august kunne samle Polen. 31. august 1980, hvor de kommunistiske myndigheder bøjede sig og accepterede den uafhængige fagbevægelse blev ikke markeret i fællesskab. Partier og bevægelser i oppositionen afholdt deres helt egen højtidelighed ved port 2 ved skibsværftet, hvor Lech Walesa hver dag fortalte borgerne i Gdansk, hvordan strejkerne og forhandlingerne skred frem. Til stede ved højtideligheden var veteraner fra Solidaritet, Lech Walesa selv, Henryk Krzywonos, Bogdan Lis og Wladislaw Frasyniuk samt Gdansk’s borgmester Aleksandra Dulkiewicz og formanden for Senatet Tomasz Grodski. Borgere fra Gdansk viftede under højtideligheden med hviderussiske flag, Begivenheden 31.august 1980 står som en af de helt store historiske mærkedage i Europa for det 20. århundrede.
Senere samme dag, den 31. august, ankom præsident Andrzej Duda og ministerpræsident Mateusz Morawiecki til Gdansk og markerede dagen sammen med Solidaritets leder i dag Piotr Duda. Fagforeningen Solidaritet eksisterer stadig, men er medlemsmæssigt en skygge af sig selv sammenlignet med 1980. I 1980 havde Solidaritet 10 mio. medlemmer, spændte bredt, fra troende katolikker til ateister, højt uddannede og lavt uddannede. I dag har Solidaritet kun nogle hundrede tusinder medlemmer. Det gamle så store ”S” er blevet det lille ”s”. Politisk har Solidaritet valgt side og arbejdet tæt sammen med det regerende Lov og Retfærdighedspartiet. Lech Walesa er ikke i høj kurs i Lov og Retfærdighedspartiet, ja er beskyldt for at have været kommunistisk agent tilbage i 1970’erne.
Polen har helt generelt haft det svært med markeringer af historiske mærkedage. De har skabt splittelse, ikke sammenhold. Det gik helt galt, da 100 året for landets selvstændighed og 100-året for slaget om Warszawa skulle markeres. Da 70 året massedrabet på polske officerer ved Smolensk skulle markeres i 2010 rejste daværende regeringschef Donald Tusk og daværende præsident Lech Kaczynski med hver deres fly for at markere årsdagen på stedet. De kunne heller ikke optræde sammen, ganske som det var tilfældet i forbindelse med vigtige EU topmøder i Bruxelles.
Som bekendt styrtede flyet med præsidentparret ned nær Smolensk. Flykatastrofen kostede over 90 mennesker livet. Den tragiske begivenhed skabte voldsom debat, også konspirationsteorier fik godt fat. Højrenationale mente ligefrem, at en sammensværgelse mellem Tusk og Putin var årsagen til flystyrtet.