Viktor Orbán om landets nødretstilstand, transitzoner og økonomisk pakke
Ungarn: Viktor Orbán bekræftede i sit fredagsinterview, at han vil forelægge et forslag til Parlamentet tirsdag om afslutningen af nødretstilstand i landet. I første del af interviewet til Kossuth radio udtrykte han stolthed over, hvordan Ungarn håndterede epidemien. Han roste ministeren for menneskelige ressourcer Miklós Kasler, som også har ansvaret for sundhedspleje . Kasler står ellers over for en kritik fra oppositionens side om ikke at have været synlig i offentligheden, og nogle medier var begyndt at spekulere på, at han skulle udskiftes på posten.
Ifølge Orbán er en succesfuld kamp med pandemien succes for alle undtagen oppositionen, som ” konstant underminerede eksperternes arbejde “. Ifølge Orbán vil oppositionen nu få ” en fortjent kritik fra vælgerne “.
Han roste også samarbejdet med alle borgmestre, undtagen dem, der “foretrak instruktionerne fra partisekretariaterne, beklagede sig, og skabte en stemning, der gjorde kampen mod pandemien hårdere”. Han nævnte ikke nogen konkret.
Anden del af interviewet var dedikeret til internationale begivenheder. Orbán gentog om dommen fra EU-domstolen om transitzoner, at det på ingen måde skal være andre end ungarske borgere, der skal afgøre, hvem de bor sammen med i deres land og satte som sædvanlig George Soros i forbindelse med sagen.
I sin dom udpegede EF-domstolen transitzonerne ved grænsen, hvor asylansøgere ventede på, at deres ansøgninger blev behandlet som en ulovlig frihedsberøvelse . Ungarn reagerede efterfølgende ved at lukke transitcentrene, samt det ikke længere er muligt at ansøge om asyl ved grænsen, men kun på ungarske ambassader i udlandet.
Til spørgsmålet om, hvorvidt en sådan procedure vil medføre yderligere problemer med EU, men også med nabolandene, svarede Orbán, at en anden procedure i øjeblikket er umulig. Ungarn vil kun lade asylansøgere som har fået bevilget asyl rejse ind. Hvis EU-Domstolen ikke tillader at ansøgerne venter i transitcentre, er der ingen anden mulighed end at ansøge om asyl i f.eks. i Beograd, sagde Orbán. Samtidig sagde han, at den ungarske beskyttelse af Schengen-grænserne ikke skal skade nabolandene, især ikke Serbien, som Ungarn har ekstremt gode relationer til. Ungarn er ifølge Orbán klar til at hjælpe naboer med deres grænsebeskyttelse når som helst.
Sidste del af interviewet var dedikeret til økonomiske spørgsmål. Orbán nævnte, at regeringen allerede har formået at give en eller anden form for støtte til at bevare omkring en million arbejdspladser. Han talte også om 173.000 arbejdsløse, som regeringen ønsker at tilbyde et job og ikke økonomisk hjælp.
Endelig glemte Orbán ikke at understrege, at den ungarske økonomi voksede som en af de få i EU selv i første kvartal i år og gav udtryk for optimisme om, at Ungarn ville vende tilbage til økonomisk vækst.