33 partier stiller op ved EP valget i Kroatien

Kroatien: Hele 33 partier og partialliancer stiller op ved valget til Europaparlamentsvalget i Kroatien i maj. Fristen for at stille op udløb for få dage siden.

De fleste partier og alliancer stiller kun op for at markere deres tilstedeværelse, ønsker at “boost their stranding” som formuleret i en analyse for “Balkan Insight”.

Det regerende parti, Kroatisk Demokratisk Union (HZD) ledet af premierminister Andrej Plenkovic ventes at blive det største parti, står til ca. 30 pct. Partiets liste består af ret ukendte personer. Det skyldes formentligt, at Plenkovic derved ønsker at konsolidere sin magt over partiet på bekostning af de højrenationale fraktioner inden for HZDS.

Næststørst bliver formentlig Socialdemokratiet (SDP) med op mod 20 pct. Det liberal-konservative “Most” står til omkring 10 pct. Også der stærkt EU skeptiske “Menneskeskjoldet” (“Zivi Zid”) vil klare spærregrænsen, står til knap 8 pct. Efter Brexit blev antallet af kroatiske repræsentanter i Europa-Parlamentet sat op fra 11 til 12. søren.riishøj

Share This