Bulgarien: Politisk uro fortsætter, nyvalg d. 5. oktober
Halvandet år med uro og protester kulminerer nu med endnu en regerings afgang. Uanset resultatet af det forestående nyvalg vil store grupper af bulgarer fortsat være utilfredse og umiddelbart er der ikke udsigt til ro og politisk stabilitet i Balkan-landet
Af Brian Esbensen
Bulgarien: Siden 14. juni sidste år – altså præcist 378 dage – har bulgarerne dagligt protesteret mod den siddende regering. I ugevis har rygterne svirret og i fredag eftermiddag blev det officielt: Regeringen, under ledelse af socialistpartiet (BSP), må kaste håndklædet i ringen og bulgarerne skal til stemmeurnerne d. 5. oktober for at sammensætte et nyt parlament.
Ironien er, at trods massive folkelige protester og langvarig politisk uro, måtte regeringen og præmiereminister Oresharski give op af andre grunde. Allerede i dagene efter det europæiske parlamentsvalg den 25 maj, hvor det regerende socialistparti BSP klarede sig umanerlig dårligt, og en koalitionspartner trak sin støtte, stod det klart, at udskrivelse af nyvalg var et spørgsmål om tid.
Bulgarien har været medlem af EU siden 2007 og imod Bruxelles ønske havde man påbegyndt arbejdet på en gaslinje – den såkaldte ’South Stream” – der har udgangspunkt i den russiske sortehavsregion. Efter flere alvorlige advarsler fra EU og trusler om sanktioner stod det for få uger siden klart, at det var umuligt for Oresharski og BSP at opretholde støtten til South Stream-projektet. Arbejdet med gaslinjen blev sat i bero.
Efter et møde mellem de ledende bulgarske partier i dag fredag d. 27. juni, enedes man om datoen for nyvalg.
Således holdt den nuværende regering, som kom til magten i maj 2013 efter omfattende protester mod de daværende magthavere fra centrumhøjrepartiet GERB, godt et år. Netop af den grund står det også relativt klart at den politiske uro vil fortsætte, da alt tyder på at GERB vil generobre regeringsmagten til oktober.
Årsagen til at protesterne fortsatte efter valget i 2013 – og man må formode, at den ustabile situation vil fortsætte også efter det kommende oktobervalg – er, at bulgarerne er mere splittet mellem en frustreret befolkning på den ene side og en politisk elite på den anden, end de er mellem venstre og højre. Ved sidste parlamentsvalg for godt et år siden slog man bundrekord: Valgdeltagelsen var på kun omkring 50 procent og dermed den laveste siden kommunismens fald.
Bulgarien er EU’s fattigste nation og har blandt andet været plaget af selvildpåsættelser som følge af høj arbejdsløshed og udbredt fattigdom. Store dele af befolkningen oplever at en korrupt og nepotistisk politiske elite uanset partifarve, både er uinteresseret og ude af stand til at løse de massive problemer landet står i.
En mindre del af de protesterende på gaderne i landets hovedstad Sofia vil glæde sig over at BSP-regeringen endelig faldt, men går det som alle meningsmålinger spår, vil endnu flere være utilfredse, og frustrationen kan nå nye højder, når de ledere man afsatte ved store demonstrationer i foråret 2013 måske igen rykker ind i regeringslokalerne til oktober.
Brian Esbensen er Cand.Scient.Soc. med speciale i udviklingspolitik og internationale politiske forhold og fungerer bl.a. som klummeskribent, freelancejournalist og foredragsholder.