Polsk protestparti mister opbakning
Det polske protestparti, stifter af Janusz Palikot, mister polakkernes opbakning og får ingen mandater i Europaparlamentet.
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet
Polen: Ved valget i 2011 fik provokatøren Janusz Palikot 10.2 procent af stemmerne på kritik af kirken, legalisering af marihuana, ret til ægteskab for såvel homoseksuelle og heteroseksuelle. Siden er det gået ned ad bakke.
Ved valget til Europaparlamentet den 25. maj måtte koalitionen ”Europa Plus Din Bevægelse” (Palikot´s parti), støttet af blandt andre den tidligere præsident Aleksander Kwasniewski, nøjes med 3.5 procent af stemmerne og fik således ikke en eneste valgt ind i parlamentet.
Årsagerne til valgfiaskoen er flere. Èn er efter alt at dømme den for aggressive anti-kirkelige tone i valgkampen, blandt andet udokumenterede beskyldninger om pædofili blandt biskopper. En anden årsag er en generelt dårlig ført valgkamp af de førende kandidater i koalitionen.
Palikots nederleg skal dog ikke opfattes som, at polakkerne er blevet mere mainstream. Der er at dømme efter valget fortsat plads for et rent protestparti. Denne gang blev den udfyldt Korwin-Mikki’s nationale konservative parti, hvis program et stykke kan minde om Fremskridtspartiets herhjemme i Danmark tilbage i 1970erne, måske endnu mere ude i det ekstreme. Korwin fik især mange stemmer blandt unge vælgere, hvilket kan bekymre.
Ved valget blev det regerende Borgerplatformen (PO), ledet af Donald Tusk og Ret og Retfærdighedspartiet (PiS) i øvrigt stort set lige store med hver godt 30 procent af stemmerne, måske en indikator for udfaldet af valget næste år. Valgdeltagelsen var dog meget lav, blot 22 procent, eller under det halve af niveauet ved nationale valg.
Spørgsmålet er, hvilket parti der bedst vil opfylde rollen som modpol til Jaroslaw Kaczynski’s national-konservative parti? Borgerplatformen, Venstrealliancen SLD, der fik pladser i Europaparlamentet, eller Palikot’s kriseramte parti, ”Din Bevægelse”.
Ved valget i maj fik ministerpræsident Donald Tusk og hans parti en del stemmer på krisen i Ukraine og den forholdsvis høje økonomiske vækst, der dog ikke er kommet ret mange unge til gavn.
Kilde: Gazeta Wyborcza