Serbien indgår aftale om fælles sikkerhed med Rusland

Serbiens parlament i Beograd Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien/Rusland: Aftalen mellem Serbien og Rusland om fælles sikkerhed, underskrevet for nylig, har vakt debat både i og uden for Serbien. Det skriver ”Balkan Insight”.

Samarbejdet drejer sig om emner med relation til det der bredt kaldes ”fælles sikkerhed” og berører eksempelvis ”protected persons” i de to lande, neutralisering af computer (cyber) angreb, samarbejde mellem russiske og serbiske sikkerhedseksperter, udveksling af informationer, brug af materialer, jobtræning, udstyr, våben og kommunikation.

Aftalen er mødt med kritik også i Serbien selv. Den kritiseres af eksempelvis Zoran Zivkovic, tidligere ministerpræsident og medlem af parlamentet for partiet Nova Stanka. Han mener, at aftalen truer Serbiens suverænitet. Det benægter indenrigsminister Nebojsa Stefanovic.

Aftalen er ikke den første af den art mellem Serbien og Rusland, men det er første gang, skriver ”Balkan Insight”, at vi har at gøre med en bindende aftale. Serbien forsøger at føre en balancegang, på den ene side at opretholde venskabelige forbindelser med Rusland og samtidig opnå medlemskab af EU. Det er bestemt ikke let i en tid med ”kold krig” mellem Rusland og Vesten.

Share This