EU begrænser eksport af gummibåde og påhængsmotorer til Libyen

Illustrationsfoto- Mstyslav Chernov

 Mandag besluttede EU’s udenrigsministre at regulere eksporten af visse produkter til Libyen. Det drejer sig om gummibåde og påhængsmotorer, som anvendes af menneskesmuglere

Af Michael Skovgaard

Migrantkrisen: Ifølge flere tyske medier enedes EU’s udenrigsministre under dagens møde i Bruxelles om begrænsninger i eksporten disse produkter. Samtidig vil man bestræbe sig på at udvide restriktionerne til andre lande uden for EU.  

Med dagens aftale får medlemslandene i EU hermed et retsgyldigt grundlag til at forhindre eksport af disse produkter til Libyen. Således gælder forbuddet også for fremmede skibe, som anløber havne i EU-lande og fortsætter videre til Libyen.

Under mødet blev det også besluttet at indføre sanktioner mod menneskesmuglere i form af indrejseforbud i EU-landene og indefrysninger af konti og formuer i EU-lande. Det anslås, at menneskesmuglerne har tjent omkring 1,6 mia. dollar på at fragte migranter over Middelhavet.

Det forlyder dog ikke, hvordan disse restriktioner skal omsættes i praksis, og forslaget blev da også udsat for kritik. For det første bliver de fleste gummibåde og påhængsmotorer eksporteret direkte til Mellemøsten fra Kina, og et eksportstop kan medføre, at menneskesmuglerne fremover tyer til mere primitive fartøjer i form af synkefærdige tømmerflåder.

Endelig kan man frygte, at gummibåde og påhængsmotorer fremover vil blive handlet på det sorte marked i lighed med våben og andre produkter, som er underlagt eksportrestriktioner.

Share This