Emmanuel Macron truer Polen og Ungarn med sanktioner

Emmanuel Macron Foto: OFFICIAL LEWEB PHOTOS

Emmanuel Macron Foto: OFFICIAL LEWEB PHOTOS

Polen-Ungarn-EU : Den sandsynligvis kommende franske præsident Emmanuel Macron har i skarpe vendinger kritiseret Polen og Ungarn for brud på en lang række grundlæggende principper i EU-samarbejdet. Han udtrykker ønske om sanktioner over for de to lande og andre, der måtte stille sig på tværs af Unionens værdier. Macron vil arbejde for, at der skal tages en beslutning om sanktioner i løbet af tre måneder, hvis han bliver valgt til præsidentembedet.

Macrons udtalelser kommer i kølvandet på meddelelsen om, at firmaet Whirlpool agter at lukke en fabrik i Frankrig og flytte produktionen af tørretumblere til Polen. Sager om social dumpning og virksomhedsflytninger til lavtlønslande inden for EU er et stort emne i den franske valgkamp. Macron mener ikke, at man kan acceptere lande, der drager fordel af økonomiske og sociale forskelle inden for EU og samtidig ser stort på EUs værdier. Modkandidaten Marine Le Pen ønsker den slags problemer løst via fransk udtræden af EU.

Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski udtrykker forståelse for, at retorikken kan være hård i en valgkamp, men understreger samtidig, at der må være en grænse. Han anklager således Macron for at overtræde normale standarder for god tone i debatten og endvidere for at skade forholdet mellem Polen og Frankrig. Den polske regeringstalsmand Rafał Bochenek har karakteriseret Macrons udtalelser som “uheldige” og advarer mod at Polen misbruges i den franske valgkamp.

/ kim halling

Share This