Derfor afviser den polske regering Donald Tusk
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Nu står det omsider helt klart. Den polske regering vil ikke anbefale, at Donald Tusk fortsætter på posten som EU-præsident i endnu 2 ½ år. Sagen har naturligvis skabt stor debat i Polen.
I Lov og Retfærdighedspartiet har der været enkelte, af Michal Ujazdowski, som har lagt afstand til beslutningen, men ellers kommer kritikken fra oppositionen. Tusk var jo i flere år formand for Borgerplatformen og ministerpræsident næsten frem til det polske valg i 2015.
Begrundelserne for regeringens afslag gengives meget præcist i det regeringsvenlige ”Do Rzeczy”. Her skriver Piotr Semko, at Tusk ved flere lejligheder har provokeret politisk. Det startede med, at han længe tøvede med at gratulere Andrzej Duda med valget til præsident, sådan som der er tradition for. Lige efter talte han varmt om rockmusikeren Bono, da denne åbent kritiserede ny regering i Polen.
Under samtaler med Obama skal Tusk have støttet den amerikanske kritik af Polen, dog diskret. I 2016 modtog han lederen af KOD (Komiteen til Forsvar af Demokratiet), oppositionslederen Mateusz Kijowski i Bruxelles, næsten samtidig med at Venedig-kommissionen rejste til Warszawa for at bedømme regeringens indgreb over for forfatningsdomstolen.
I det hele taget beskylder Jaroslaw Kaczynski og regeringen Tusk for i alt for høj grad at have blandet sig i polsk indenrigspolitik. Tusk er derudover anklaget for at have handlet forkert i forbindelse med Smolensk-flykatastrofen i 2010, hvortil kommer at hans søn er involveret i en finansskandale (”Amber Gold” sagen). Ja, Tusk skal muligvis for retten i Polen!
Polen står ret alene med modstanden mod Tusk’s genvalg. De andre Visegrad-lande, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, ser Tusk som den trods alt bedste kandidat på posten.
I artiklen betegner Semka præsidentposten som næsten overflødig. I særlige krisesituationer, i de store EU-spørgsmål, er Tusk blevet holdt helt uden for, lige som EU’s ”udenrigsminister (Mogherini) bliver han måske slet ikke inviteret til vigtige møder.
Tusk er også blevet holdt uden for, når EU har diskuteret spørgsmål i relation til Ungarn. Til gengæld, når det gælder tvungne EU-flygtningekvoter og sanktioner over for Rusland, har Tusk været mere klar i mælet.
Generelt svækkes EU-præsidentembedet ved, slutter Semka, at EU i stigende grad bevæger sig i flere hastigheder. Ét af mange eksempler på dette er, at Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien den 6. marts mødes i Versailles for, uden andre medlemslande, diskutere det vigtige spørgsmål om EU’s fremtid.