”Fede Torsdag”: Krig på priser, løn og kvalitet

1978414_429819050489282_5804457985348712400_o

 

Af Kim Halling Mortensen

Kim

POLEN: 40 dages Wielki Post – fasten – står for døren. Den indledes på onsdag – Askeonsdag. Fasten er tiden til åndelige refleksioner og forberedelsen  til Kristi opstandelse. Tæt ved to tredjedele af polakkerne udviser i større eller mindre grad fasten respekt. Vilde fester undgås, skriftestolen frekventeres oftere og der spises lettere retter, hvor fisk i høj grad erstatter kød.  I dag er det sidste torsdag før fasten. Og den er fed. Tłusty czwartek er det polske navn for den ”Fede torsdag”. I dag konsumeres der i Polen mere end 100 millioner polske ”berlinere”  – på polsk pączki. Folk står gerne i kø i timevis. Kun ca. 5% af befolkningen nyder ikke dette bagværk på denne “fede” dag. 

Går man efter det gode smagfulde håndværk, så er der ingen vej uden om det lokale kageudsalg. Foran de allerbedste danner der sig køer på størrelse med dem under kommunismen. Ca. halvdelen af de solgte pączki sælges dog fra diverse supermarkedskæder. Og her er der i den grad udbrudt priskrig i dagens anledning. Først og fremmest mellem den største – og portugisisk ejet – kæde, Biedronka, og tyske Lidl. Priserne på en enkelt berliner kan ved køb af flere – som regel 12 stks. – ende med et sted mellem 50 og 75 øre, mens normalprisen ligger i omegnen af en flad dansk femmer.

Den slags priskrige er naturligvis både normale og dagligdags overalt i verden. I Polen føres der dog for tiden også lønkrige på supermarkedsområdet. Her har tyske Lidl taget teten og konkurrenterne med bukserne nede. Kæden har ved årsskiftet givet deres medarbejdere gennemsnitlige lønstigninger på ca. 9%.  Fra en tidligere bruttogrundløn på 2400 złoty til nu 2550. Med garanti for yderligere pæne stigninger hvert år. Årsagen angives som generel mangel på god arbejdskraft.  De andre store kæder er nu kommet i knibe. Skal de følge Lidl eller skal de involvere sig i diverse arbejdskampe? Ikke overraskende ser man fra arbejderside endelig en chance for generelt at få hævet lønnen. Om det ender med konflikter, strejker eller kompromisser er pt. uforudsigeligt.

“Fede Torsdag” er også en slags kulturkamp. Under kommunismen fredede – med modifikationer – magthaverne f.eks. Warszawas bedste konditori, A. Blikle på Nowy Świat. En forretning der blev grundlagt helt tilbage i 1869. I dag er firmaet ejet af en investeringsfond og en polsk greve med adelige skotske rødder. Fra at fremvise millionoverskud for blot 10 år siden er Blikle nu noget nær forvandlet til et middelmådigt underskudsforetagende. Konkurrencen fra de internationale kæder har været hård og firmaets strategi siden 2012 har slået fejl. 77-årige Andrzej Blikle, der anses for guruen udi de polske pączki, konkluderede i efteråret 2015, at hans gamle firma ikke længere levede op til de over hundrede år gamle kvalitetskrav. Landets engang bedste pączki har nu et ry for at være nogle sølle tørre størrelser. For mange polakker endnu et bevis på, at gode gamle polske firmaer er bukket under som resultat af liberalismens sejrstogt. Og strammer man skruen en ekstra tand, så kan man med en vis ret hævde, at PiS’ styrke bl.a. er skabt pba disse tørre pączki. Omvendt kan man naturligvis hævde, at der i det moderne Polen ingen hindringer er for at andre dygtige polske konditorer tager kampen op og hæger om de gode gamle traditioner.

Når man læser om disse dejlige pączki bliver man nemt pænt lækkersulten. Man kan jo så selv prøve at gå i gang. Googler man ”pączki recipe” vælter det frem med opskrifter fra mormors dage. En anden mulighed er at opsøge de små polske supermarkeder i København, Thisted, Horsens, Viby, Taastrup, Odense m.fl.  Chancen for at få fat i de eftertragtede sager er givetvis ringe på denne “Fede Torsdag”. Normalt skal man enten stå tidligt op eller bestille på forhånd.  Havner man en dag i Warszawa, så tag enten buslinje 520 eller E-2 og kør afsted i god tid. Her skulle man efter sigende få nogle af Polens bedste pączki hos Pracownia Cukiernicza “Zagoździński” i bydelen Wola. De åbner klokken 9 og har åbent til sidst solgte ”berliner”. Som regel ved 14-16 tiden, som de skriver på deres hjemmeside. Kommer du på selveste Tłusty czwartek, så kan ventetiden i køen snildt nærme sig hele fem timer her. Nedenstående billede er netop taget foran denne butik.

313614_183794505091739_602581657_n

Share This