Opdateret: Gerningsmand fra Ansbach hyldede IS

Illustrationsfoto: Andreas Thum

Illustrationsfoto: Andreas Thum

Af Uffe Gardel

Tyskland oplevede sent søndag aften endnu et forsøg på massemord, og Bayerns indenrigsminister, Joachim Herrmann (CSU), sagde mandag morgen, at “det i hvert fald ikke kan udelukkes”, at IS står bag.

Det synes bekræftet nu: I løbet af mandagen fandt politiet en video på gerningsmandens mobiltelefon, hvori han bekender sig til IS.

Gerningsmanden var en 27-årig syrisk asylansøger, som havde fået afvist sin asylansøgning. Med en rygsæk fyldt med sprængstoffer var han på vej mod en musikfestival i byen Ansbach, men allerede ved indgangen til festivalområdet gik bomben af og sårede 12 mennesker, heraf tre alvorligt. Gerningsmanden selv blev dræbt ved eksplosionen.

“Min personlige vurdering er at jeg desværre anser det for meget nærliggende, at der her har fundet et ægte islamistisk selvmordsattentat sted,” sagde Hermann tidligt mandag morgen ifølge tyske medier.

Hvis gerningsmanden var kommet ind på festivalområdet, “ville der bestemt have været flere ofre”, siger vicepolitichefen i Nürnberg,  Roman Fertinger.

Gerningsmanden kom til Tyskland for to år siden og fik afvist sin asylansøgning for et år siden, skriver Süddeutsche Zeitung. Det fremgår ikke, hvorfor han fik afvist ansøgningen; anerkendelsesprocenten fo4r syriske asylansøgere i Tyskland Siden da har han boet på tålt ophold i et asylcenter i Ansbach.

Med dette attentat har Tyskland på kun én uge oplevet fire massemord eller forsøg på massemord: Mandag aften overfaldt en angiveligt 17-årig afghaner – hverken alder eller nationalitet ligger fast – togpassagerer med økse og kniv ved Würzburg, hvorefter han blev skudt og dræbt af politiet. Torsdag skød en 18-årig iransk-tysker ni mennesker i München, og skød til sidst sig selv. Søndag dræbte en 21-årig syrisk asylansøger en kvinde med en machete på gaden i Reutlingen i Baden-Württemberg; fem andre blev sårede. Her går politiet ikke ud fra terror; gerningsmand og offer kendte hinanden. Gerningsmanden blev efter forbrydelsen med vilje kørt ned af en bilist og blev derefter pågrebet af politiet.

Share This