EM i Frankrig og fodbold og politik i Polen
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: For fire år siden afholdt Ukraine og Polen EM i fodbold i fællesskab. Begge lande var som værtslande automatisk kvalificerede til at deltage. Når EM åbner i Frankrig, er Polen og Ukraine igen med, begge har denne gang kvalificeret sig på fodboldbanen og er i samme pulje, i øvrigt sammen med Tyskland og Irland.
I 2012 var EM ikke fri for politik, men med andre politikere end i dag. Janukovitj var dengang ministerpræsident i Ukraine og en kontroversiel en af slagsen. I dag lever han i eksil i Rusland. Retssagen mod Julia Tymosjenko fik nogle til at rejse krav om boykot, i hvert fald burde toppolitikere fra Vesten ikke være på tribunerne, mente ganske mange.
I 2012 var Platini UEFA præsident, men han er siden blevet afsat anklaget for korruption. Donald Tusk var ministerpræsident i Polen, i dag er han præsident for EU, mens hans parti, Borgerplatformen mistede regeringsmagten i 2015.
Forholdet mellem politik og fodbold diskuteres også meget i dagens Polen, ikke mindst pga. den politiske borgerkrig, der lige nu raser i landet. Ganske som i Ukraine er fodboldklubber og ikke mindst fodboldfans forbundet med det politiske højre, i en del tilfælde det alleryderste højre i Polen spændende fra Lov og Retfærdighedspartiet, over Korwin´s parti, Kukiz-15 til den yderliggående nationale bevægelse ONR.
Slagord til fordel for Borgerplatformen, ”Moderne” og Komiteen til Frosvar for Demokratiet (KOD) finder vi derimod ikke. Det behager ikke politikere og partier, der er i opposition til Lov og Retfærdighedspartiet og præsident Andrzej Duda. Især er Rychard Petru og hans parti ”Moderne” (”Nowoczesna”) aktiv i kritikken og krævet noget nær et forbud mod politiske markeringer under fodboldkampe.
Højrepolitik har især været forbundet med storklubben Legia Warszawa, men andre klubber har også været i søgelyset, under en kamp blev der aktioneret til fordel for krigsveteraner!
De politiske aktiviteter finder også sted under kampe i udlandet. Da Szczecin spillede i Berlin blev der således rullet en transparant ud, hvor der stod omtrent: ”Pas på jeres kvinder – ikke på vores demokrati” (underforstået Polens) – med henvisning til sexovergrebene i Köln og den tyske kritik af forholdene i Polen lige nu. Slagord mod indvandring fra muslimske lande, skriver Wojciech Wybranowski (i ”Do Rzeczy”) dukker op på de fleste stadions i Polen.
Sammenblandingen af politik og fodbold finder vi også i det ”gamle Europa”, i Italien har klubber brugt kommunistiske slogans, AEK Athen har på tribunerne haft portrætter af Che Guevara, og under Paris Saint-Germains kampe er set bannere rettet mod immigranter og flygtninge.
Om vi får sammenblanding af politik at se under det EM, der fløjtes i gang fredag, får vi at se. Forhåbentlig ikke i form af terror.