En russisk-japansk tilnærmelse i sigte
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Rusland/Japan: Efter et uventet positivt møde mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og Japans regeringschef Shinzo Abe i maj måned i Sotji er der blevet talt om en mulig ny æra i det russisk-japanske forhold og måske også en løsning på det kontroversielle spørgsmål om de kurilliske øers (”Kuril Islands”) tilhørsforhold.
Udtalelserne fra Putin og Abe efter deres møder var godt nok forsigtige, men vigtigt var iflg. iagttagere, hvad der blev sagt af de to ”mellem linjerne”. Det skriver Maxim Krylov på Carnegie Endowments hjemmeside.
Putin fremhævede, at Japan er en ”key partner” for Rusland i Asien og i Stillehavsområdet. Shinzo Abe udtalte sig venligt og varmt og talte om et nyt ”approach” her 70 år efter 2. verdenskrigs afslutning. Endnu er der ikke underskrevet en fredstraktat mellem Rusland og Japan.
På mødet i Sotji fyldte økonomien meget. Der blev talt om et otte-punktsprogram for fremme af de økonomiske og handelsmæssige relationer. Økonomien har naturligt nok Ruslands store interesse.
Omkring den omstridte øgruppe ”Kuril Islands” blev der talt om en såkaldt ”fredsaftale plus de fire øer”, at alle fire øer på et tidspunkt skal være japanske. En anden mulighed er ”en traktat plus to øer”, at de to største af øerne (Kunashir og Iturup) forbliver russiske, men at alle øer bliver demilitariseret, og der bliver etableret en særlig økonomisk zone.
Den løsning blev drøftet tilbage i 1997 mellem Boris Jeltsin og Ryutano Hashimoto under deres møde i Krasnojarsk. Målet er at få skabt en ”win-win” sitaution, at ingen af parterne taber ansigt.
Putin ventes at rejse til Japan efter det russiske parlamentsvalg. Shinzo Abe vil besøge Vladivostok i september. Senere i denne måned skal der holdes et udenrigsministermøde.