Fortsat ringe vilkår for pressefriheden i Albanien

 

Illustrationsfoto: Wikimedia

Illustrationsfoto: Wikimedia

Seneste tal fra Journalister uden Grænser afslører, at arbejdsforholdene for journalister i Albanien fortsat er kritisable

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Ifølge årets indeksopgørelse fra Journalister uden Grænser er arbejdsrammerne for albanske journalister stadigt langt fra tilfredsstillende. Seneste tal fra organisationen viser nemlig, at Albanien ligger placeret langt nede på listen som nummer 82 – den samme placering som forrige år.

Sidste årsrapport viser, at Albanien fortsat mangler at gennemføre vigtige mediereformer, som er afgørende skridt på vejen til EU-medlemskab. Til trods for at landet officielt indførte medielove i henholdsvis 1999 og 2014, som skulle give journalister nemmere adgang til statsoplysninger, er forholdene fortsat begrænset. Dertil tegner der sig stadig et billede, hvor medierne er underlagt kontrol fra regeringen.

Indeksopgørelsen viser, at lande som Serbien, Kroatien og Bosnien klarer sig bedre på dette område end Albanien. Serbien placerer sig nemlig på en 59. plads, imens Kroatien rangerer på en 63. plads og Bosnien som nummer 68 på listen. Albanien ligger dog bedre placeret på indekslisten end Montenegro, Bulgarien og Makedonien, som henholdsvis placerer sig som nummer 106, 113 og 118.

Indeksopgørelsen undersøger forholdene i 180 lande og konkluderer, at pressefriheden er truet overalt i Europa. Ifølge Journalister uden Grænser skyldes denne nedgang, at man oplever en stigende tendens, hvor højreekstremistiske bevægelser og ultrakonservative regeringer vokser frem.

Share This