Vidste du, at Marc Chagall var hviderusser?

Chagall Foto- Pierre Choumoff

Hviderusland: Vidste du, at den franske maler Marc Chagall ikke er født fransk, men stammer fra Hviderusland? Mark Zacharovitj Sagal, som Marc Chagall hed oprindeligt, blev født den 7. juli 1887 i landsbyen Ljosna ved Vitebsk i en jødisk familie. Det var også i Vitebsk, at han fik sin første undervisning i malerkunst af en lokal kunstner. En uddannelse, som han senere fortsatte i Sankt Petersborg og senere igen i Paris, hvor han som 25-årig ankom i 1910.

Chagall blev hurtigt en del af en kunstnerkommunitet på Montparnass, men valgte alligevel at vende tilbage til Vitebsk i 1914, blandt andet for at blive gift med sin forlovede Bella.

Chagall deltog aktivt i Oktoberrevolutionen i 1917 og blev af Kulturministeriet i Sovjetunionen udnævnt til kunstkommissær i Vitebsk region, hvor han grundlagde en kunstskole. Flyttede til Moskva i 1920 og senere, i 1923 tilbage til Paris, hvor han i 1937 blev fransk statsborger. Han flygtede dog under Anden Verdenskrig til USA, hvor han boede frem til 1948, inden han vendte tilbage til Paris.

Chagalls kunst afspejler hans opvækst og barndom i Hviderusland, hvis malerstil består af ekspressionisme, symbolisme og kubisme. Chagall døde i Paris i 28. marts 1985, 97 år gammel.

Share This