Ukraine nægter at opgive Europa
Den ukrainske præsident Viktor Janukovitj afviser fortsat at skrive under på associeringsaftalen med EU, men landets politiske opposition og dele af civilsamfundet nægter at acceptere det. Efter en periode præget af gensidig mistro, ser begge parter nu ud til at blive forenet i fælles modstand.
Af Ota Tiefenböck
Demonstrationer som skal få den ukrainske regering til at skifte holdning og skrive under på associeringsaftalen med EU skylder ud over hele Ukraine, men protesterne ser ikke ud til at gøre et nævneværdigt indtryk på den ukrainske præsident Viktor Janukovitj. Han afviser fortsat at skrive under på aftalen ved EU-topmødet, som i disse dage løber af stablen i den litauiske hovedstad Vilnius. Journalist og politisk kommentator Yaroslav Swatko fra den vestukrainske by Lviv mener, at Viktor Janukovitj spiller et farligt spil. Præsidentens manglende vilje er nemlig blevet startskud for store befolkningsprotester, og disse protester kan ifølge Yaroslav Swatko hurtigt vise sig at være skæbnesvangre for præsidentens politiske karriere.
“Det er en ægte protest mod Moskva, som ikke kommer fra professionalle politikere, men direkte fra folket. En protest som kan ende som en ny revolution. Det kræver blot nye regler for afsættelse af landets præsident, men det tror jeg, kan nemt ske efter EU-topmødet, siger Yaroslav Swatko og tilføjer:
“Det eneste problem er den mistro der eksisterer mellem civilsamfundet og den politiske opposition. Vi har brug for politikere, som vil ændre civilsamfundets indstilling, siger han.
Yaroslav Swatko understreger, at demonstrationerne i Lviv er opstået spontant og har stået på siden torsdag i sidste uge. Han er overbevist om, at de også vil fortsætte i fremtiden.
“Vi har unge studerende, som demonstrerer i Lvivs centrum og hver dag sender grupper af mennesker til demonstrationerne i Kijev. Dertil kommer omkring 20.000 mennesker hver dag efter deres arbejde, siger Yaroslav Swatko.
Byen Kharkiv, beliggende 1000 kilometer længere mod øst, er normalt et af de områder, som betegnes som prorussisk og et af de områder, hvor præsident Viktor Janukovitj plejer at høste mange stemmer, men også her har de seneste dage været præget af demonstrationer.
“Vores budskab er klart: vi orker ikke mere beskidt politik, vi vil have Ukraine orienteret mod Europa, siger aktivist Taras Danko, som har demonstreret i byens centrum siden torsdag. Han fortsætter:
“Vores demonstration er et spontant udtryk for civilsamfundets utilfredshed. Oppositionens politiske ledere er kun interesseret i deres egne politiske mål og er ikke i stand at præsentere en fælles agenda”, siger han.
I landets hovedstad Kijev, hvor byens Uafhængighedsplads og den omkringliggende boulevard Khrestjatyk, har været fyldt med mennesker siden torsdag i sidste uge, er en af hovedpersonerne bag folkebevægelsen “We are Europeans”, Peter Koshukov enig. Han mener, at de nuværende demonstrationer til at starte med adskilte sig en del fra Orangerevolutionen i 2004, men er ved at få større og større styrke.
“De nuværende protester var i begyndelsen opdelt i to separate demonstrationer. En arrangeret af tværpolitiske civile organisationer og en arrangeret af oppositionspartierne. Tirsdag aften blev partierne enige med os,og har opgivet deres flagfest for at slutte sig til en fælles protest, siger Peter Koshukov.
Leder for den forenede opposition Arsenij Jatsenjuk deltager på vegne af oppositionen og det ukrainske civilsamfund i EU-topmødet i Vilnius, hvor han blandt andet skal deltage i Civilsamfundets Konference og mødes med repræsentanterne fra EU.
“Oppositionsledere rejser til Vilnius for at bede vores europæiske venner om ikke at lukke døren for Ukraine og fortsætte forhandlinger om underskrivelsen af associeringsaftalen med os. Landets nye præsident, nye regering og nye parlament vil skrive under på aftalen, siger Arsenij Jatsenjuk.