Amerikansk ”reset” i Ukraine-politikken?
Af Søren Riishøj, Lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: Måske der er ændringer (”reset”)på vej i den amerikanske Ukraine-politik. Det mener i hvert fald den kendte Ukraine-analytiker Leonid Bershidsky i en kommentar i ”Bloomberg View”.
Vicepræsident Joe Biden var for nylig på sit femte besøg i Ukraine, hvor han blandt andet holdt tale i det ukrainske parlament og mødtes med flere civilsamfundsgrupper og med ambassadør Geoffrey Pyatt og sekretær Victoria Nuland.
I talen i parlamentet erklærede Biden, at USA fortsat bakker op om Ukraine, men, nok så vigtigt, understregede han at Ukraine skal holde sig (”stick to”) Minsk-aftalen med Rusland og afslutte krigen i Øst-Ukraine.
Kort sagt, budskaberne har været modsatrettede. Lovgiverne må ikke spilde tiden, korruptionen er en ”kræftsygdom”, det er ”last moment” at forandre Ukraine og skabe et bedre samfund, hed det.
I en turbulent international situation ønsker USA tydeligvis ikke flere problemer, så lidt ”vrøvl med” Ukraine som overhovedet muligt.
Kort før Bidens besøg gik Georgiens tidligere præsident og nuværende guvernør Mikheil Saakasjvili – ikke tilfældigt – i offensiven med præsentation af et særligt forum for anti-korruption.
Korruptionen i Ukraine koster mindst 5 milliarder dollar om året eller omtrent lige så meget som IMF’s ”bail-out” lån til Ukraine. Endnu engang gik han til angreb på visse af landets oligarker, for eksempel Akhmetov, Firtash og Kolomojski, men andre blev sjovt nok ikke nævnt.
Det er ingen hemmelighed, at Saakasjvili hører til dem, der gerne ser ministerpræsident Arseniy Jatsenjuk fjernet, efter nogles mening i den hensigt selv at overtage posten.
USA er i et dilemma. Status quo er ikke en god løsning, men nyvalg kan føre til mere populisme og kaos. Jatsenjuk har indtil nu været Washingtons mand, mens Saakasjvili’s støtter mest hører til blandt højre-republikanere a la senator John McCain.