Zelensky’s anti-korruption forslag vækker modstand

Illustrationsfoto: Wikimedia

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Zelensky’s seneste forslag om at ligestille korruption i krigstid (“wartime corruption”) med forræderi (“treason”) og overføre bekæmpelsen af korruption til statens sikkerhedstjeneste (SBU) har skabt frygt og modstand både inden for dele af administrationen og i befolkningen. At overføre mere magt fra NABU, det nationale antikorruption bureau, til sikkerhedstjenesten (SBU) er blot et forsøg på at styrke præsidenten, der har kontrollen over SBU, siges det.

NGOere, “vagthunde” der forsøger at afdække korruption er blandt de mange, der protesterer mod lovforslaget. Et eksemplel er Vitaly Shabrunin, leder af anti-korruption centret Antac. Der er, siger han, stor fare for, at folk tæt på præsidenten, der udøver korruption, ikke bliver retsforfulgt. Det er allerede sket i en sag, der involverer Oleg Tatarov, vicechef for præsidentens kontor. Med lovforslaget vil korruption bekæmpelsen blot blive yderligere undergravet.

Zelensky’ højre hånd, Andriy Yermat kalder ikke overraskende kritikken “konspirationsteorier”. Lovforslaget om korruption og styrke SBU vil blive overgivet parlamentet inden for en uge. Iflg. en måling fra Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation mener 77 pct. af ukrainerne, at Zelensky er medskyldig i den stadig alt for høje korruption. De mange anti-korruption kampagner har helt klart ikke hjulpet. Den høje korruption er også et stort problem for et medlemskab af EU. Mange våbenleverancer ude fra lander i de forkerte hænder. For nylig blev afsløret svindel i forbindelse med import fra Tyrkiet af vinteruniformer. Korruption er med andre ord et “endemic evil”, uhyggelig svært at få udryddet, det være sig i fredstid eller i krigstid.

Share This