Voksende euroskepticisme også i Kroatien

Kroatiens flag Foto: Petr Hubik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: Op til Europaparlamentsvalget til maj er der naturligvis særligt fokus på styrkeforholdet mellem de politiske partier i EU-medlemslandene. Eksempelvis offentliggør Den liberale tænketank, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR) løbende analyser med netop dette som fokus, og den 18. januar kom turen til Kroatien, EU’s senest optagne medlemsland.

To ting, siger Robin-Ivan Capar i sin analyse af Kroatien, præger det politiske billede i Kroatien. Det første der falder i øjnene er nedturen for Kroatiens Socialdemokratiske Parti (SDP) og ophøret af det bipolære (to-blok) politiske system, der har kendetegnet Kroatien siden 1990erne. Det andet er opturen for det nye populistiske og euroskeptiske parti, ”Menneskemuren” (”Human Wall”), som er blevet næst-stærkeste politiske gruppering at dømme efter meningsmålinger fra december 2018. Partiet ønsker Kroatien ud af både EU og NATO og afviser indførelse af euroen som valuta. Det giver stemmer, for der er lige nu en voksende euroskepsis i befolkningen.

Ministerpræsident Andrej Plenkovic’ mere pro-europæiske centrum-højre parti Kristelig Demokratisk Union (HZD) har som følge af SDPs nedtur konsolideret sig som største enkeltparti med knap 30 pct. af stemmerne bag sig, og det til trods for at regeringspartiet har været ramt af flere skandalesager fx med relation til detailvirksomheden Agrokor og skibsværftet Uljanik.

Plenkovic har overlevet skandalerne, men regeringen er meget skrøbelig. Kroatisk politik har over de sidste år helt generelt været plaget af parlamentsvalg i utide og en del regeringsrokader. At dømme efter meningsmålingerne vil HZD, Plenkovic’ Kristelig Demokratiske Koalition vinde 3 pladser i Europarlamentet, ”Menneskemuren” får 2 og SDP 3, men meget kan nå at ændre sig i månederne op til selve valget.

Traditionelt har indenrigspolitik i høj grad udfaldet af bestemt Europarlamentsvalgene også i Kroatien, men det nye parti ”Menneskemuren” vil sikkert tvinge de andre opstillede partier til at præcisere og diskutere deres holdninger til EU og Kroatiens rolle i EU. I 2020 skal Kroatien være EU-formandskabsland.

Share This